Meaning

Dış Ticarette Teslim Şekilleri.

Dış Ticarette Teslim Şekilleri (Incoterms) İngilizce tanımların baş harflerinden oluşan kısaltmalarla ifade edilir.

Uluslararası dış ticarette kullanılan en temel teslim şekilleri ilk olarak 1936’da (Incoterms) yayınlanmıştır. Güncel olarak kullanılan Incoterms 2010 yılında düzenlenmiş ve 01 Ocak 2011’de yürürlüğe girmiştir. Alıcı ve satıcı arasında düzenlenen sözleşme ve belgelerde belirtilmesi durumunda eski dış ticaret teslim şekilleri de kullanılabilmektedir.

International Commercial Terms.

Tüm Taşıma Modlarında Kullanılan Teslim Şekilleri
EXW-Ex Works Teslim Ne Demekİşyerinde Teslim
FCA-Free Carrier Teslim Ne DemekTaşıyıcıya Masrafsız
CPT-Carriage Paid To Teslim Ne DemekNavlun (Taşıma) Ödenmiş Teslim
CIP-Carriage and Insured Paid To Teslim Ne DemekNavlun ve Sigorta Ödenmiş olarak Teslim
DAT-Delivered At Terminal (yeni) Teslim Ne DemekTerminalde Teslim
DAP-Delivered At Place (yeni) Teslim Ne DemekBelirtilen Yerde Teslim
DDP-Delivered Duty Paid Teslim Ne DemekGümrük Vergileri Ödenmiş Olarak Teslim
Deniz ve İç Su Yolu Taşımalarında Kullanılan Teslim Şekilleri
FAS-Free Alongside Ship Teslim Ne DemekGemi Doğrultusunda Masrafsız Teslim
FOB-Free On Board Teslim Ne DemekGemide Masrafsız Teslim
CFR-Cost and Freight Teslim Ne DemekMal Bedeli ve Navlun Ödenmiş Olarak Teslim
CIF-Cost,İnsurance And Freight Teslim Ne DemekMal Bedeli, Sigorta ve Navlun Ödenmiş Olarak Teslim
İHRACATTA TESLİM ŞEKİLLERİ

A) GÜMRÜK BEYANNAMESİ (CUSTOMS DECLARATİON FORM)

B) TİCARİ FATURA (THE COMMERCİAL INVOİCE)

C) PROFORMA FATURA

D) NAVLUN FATURASI

E) ONAYLI FATURA (CERTİFİED INVOİCE)/ KONSOLOSLUK FATURASI

F) DOLAŞIM BELGELERİ

a) A.TR DOLAŞIM BELGELERİ
b) EUR.1 DOLASIM SERTİFİKASI
c) FORM A (ÖZEL MENSE SAHADETNAMESİ)
d) MENŞE ŞAHADETNAMESİ (The Certificate of Origin)
e) ÇEKİ LİSTESİ (The Packing List)
f) YÜKLEME NOTASI [TALİMATI]g) SİGORTA BELGESİ (The Insurance Certificate)
h) TAŞIMA BELGESİ (KONŞİMENTO) (The Carrier’s Decleration/ Consignment note)

CMR KARAYOLU TAŞIMA BELGESİ (CMR INTERNATiONAL CONSiGNMENT NOTE / CMR ROAR WAYBiLL)

TİCARİ İŞLETMEDE TESLİM / EX WORKS (EXW).

“Ex works” satıcının malları işletmesinde (fabrika,depo v.s.) alıcı emrine hazır tutmakla teslim yükümlülüğünü yerine getirdiği anlamındadır. Satıcı, aksi kararlaştırılmadıkça malın alıcı tarafından sağlanan bir araca yüklenmesinden yada malların ihraç gümrüğünden geçirilmesinden sorumlu değildir. Alıcı bu noktadan itibaren varış yerine değin , malın taşınması ile ilgili tüm gider ve risklerin yükümlülüğünü taşır. Bu terim tüm satış şekilleri içinde satıcı için en az yükümlülüğü ihtiva eden bir satış şeklidir. 

Bu teslim şeklinde sözleşmede belirtilen satış bedeline yalnızca ambalajlanmış mal bedeli dahildir. Yani teslim tarihinden itibaren her türlü nakliye, yükleme, boşaltma ve sigorta masrafları alıcı tarafından ödenmektedir. 


TAŞIYICIYA TESLİM / FREE CARRIER (FCA).

Bu terim ile satıcının teslim yükümlülüğü, malların ihraç gümrüğünden geçirilip, alıcı tarafından belirlenen taşıyıcıya, belirlenen yer yada noktada teslimi ile son bulur. 

Eğer alıcı tarafından kesin bir teslim yeri belirtilmemişse, satıcı taşıyanın malları teslim alacağı yer civarında bir yer belirleyebilir. Ticari uygulamalar taşıyıcı ile sözleşme yapılabilmesi için satısının yardımını gerektirirse (Örneğin demir ve hava yolu taşımacılığında) satıcı riziko ve masraflar alıcıya ait olmak üzere hareket edebilir. 


GEMİ DOĞURULTUSUNDA TESLİM / FREE ALONGSIDE SHIP (FAS).

Bu terim ile satıcının teslim yükümlülüğü, belirlenen limanda malların gemi doğrultusunda rıhtım veya mavnaya konmasıyla sona erer. Bu da, bu andan itibaren, malla ilgili tüm gider, yitik veya hasar rizikolarının alıcı tarafından üstlenilmesi anlamındadır. Malın yükleme, boşaltma , nakliye ve sigorta masrafları alıcı tarafından ödenir. FAS’da sözleşmede belirtilen satış bedeline hem mal bedeli, hem de rıhtıma kadar yapılan nakliye ücreti dahildir. 

Bu terim, alıcının ihraç için malları gümrükten çekmesi gerektiğini belirtir. Alıcı doğrudan yada dolaylı olarak ihraç işlemlerini yerine getirmeyecekse kullanılmamalıdır. 

Bu terim yalnızca deniz veya iç su taşımacılığında kullanılır. 


GEMİ BORDASINDA TESLİM / FREE ON BOARD (FOB).

Bu terim ile satıcının teslim yükümlülüğü belirlenen yükleme limanında mallar gemi küpeştesini açtığı andan itibaren yerine getirilmiş olur. Mallarla ilgili tüm gider yitik veya hasar rizikoları bu noktadan itibaren alıcı tarafından üstlenilir. Eğer gemi küpeştesi pratikte bir şey ifade etmiyorsa (örneğin roll-on/roll-off veya konteyner taşımacılığında olduğu gibi) FCA teriminin kullanılması daha doğru olur. 


MAL BEDELİ veya NAVLUN / COST AND FREIGHT( CFR).

Bu terim ile satıcı belirlenen varış limanına malı gönderebilmek için gerekli tüm giderleri ve navlunu ödemek zorundadır. Ancak malla ilgili yitik bir hasar rizikoları ile giderlerde görülebilecek artış, yükleme limanında malların gemi küpeştesini geçmesi anından itibaren satıcıdan alıcıya devredilmiş olur. 

CFR terimi satıcının ihraç için malları gümrükten geçirmesi gerektiğini belirtir. 


MAL BEDELİ, SİGORTA ve NAVLUN / COST, INSURANCE AND FREIGHT (CIF).

Bu terim ile satıcı CFR’deki yükümlülüklerine aynen sahiptir. Ancak ek olarak, malların taşınması sırasında yitik veya hasar rizikosuna karşı deniz sigortası temin etmek durumundadır. Satıcı sigorta sözleşmesini yapar ve sigorta primini öder. Alıcı bu terim ile satıcının sigortada sadece minimum kuvertür temin etme yükümlülüğü bulunduğunu bilmelidir. 

Bu terim satıcının ihraç için malları gümrükten geçirmesi gerektiğini belirtir. Bu terim sadece deniz ve iç su taşımacılığında kullanılır. Eğer gemi küpeştesi pratikte birşey ifade etmiyorsa CIP terimini kullanmak daha uygun olur. 


TAŞIMA ÜCRETİ ÖDENMİŞ OLARAK TESLİM / CARRIAGE PAID TO (CPT).

Bu terim satıcının, malın kararlaştırılan varış yerine kadar taşınması için gerekli navlunu ödediği anlamına gelir. Malın yitik ve hasarına ait rizikolarla birlikte taşıyıcıya teslimden itibaren doğabilecek ek masraflar, malların taşıyıcının nezaretine verilmesinden itibaren satıcıdan alıcıya geçer. 

Taşıyıcı bir taşıma sözleşmesinde demir, kara, deniz, hava, iç su taşımacılığı yada bunların birleşmesi sonucu ortaya çıkan taşımacılık işlemini üstlenen kimsedir. 


TAŞIMA ÜCRETİ ve SİGORTA ÖDENMİŞ OLARAK TESLİM / CARRIAGE AND INSURANCE PAID TO (CIP).

Bu terim ile satıcı CPT’deki yükümlülüklerine aynen sahiptir. Ancak ek olarak malların taşınması sırasında yitik veya hasar rizikosuna arşı kargo sigortası temin etmek durumundadır. 
Satıcı sigorta sözleşmesini yapar ve sigorta primini öder . 

SINIRDA TESLİM / DELIVERED AT FRONTIER (DAF).

Bu terim satıcının teslim yükümlülüğünün, malların ihraç için gümrükten geçirilip, sınırda belirlenen yer yada noktada ancak bitişik ülkenin gümrük sınırından önce emre hazır tutulmasıyla sona ermesini ifade eder. 

Sınır terimi , ihraç ülkesinin sınırı da dahil olmak üzere herhangi bir sınır için kullanılabilir. Dolayısıyla, terimin içinde söz konusu sınırın her zaman nokta ya da yer belirtilerek kesin şekilde tanımlanmış olması hayati olarak önem taşımaktadır. 


GEMİDE TESLİM / DELIVERED EX SHIP (DES).

Bu terim ile satıcının teslim yükümlülüğü, malı belirlenen varış limanında, gemi bordasında, ithal gümrüğünden geçirmeden alıcının emrine hazır tutmakla sona erer. Satıcı, malların belirlenen varış limanına getirilmesi için gereken tüm gider ve rizikoları üstlenir. Bu terim sadece deniz veya iç su taşımacılığı için kullanılabilir. 


RIHTIMDA TESLİM ( GÜMRÜK VERGİ ve HARÇLARI ÖDENMİŞ OLARAK) / DELIVERED EX QUAY(Duty Paid) (DEQ).

Rıhtımda Teslim (Gümrük Vergi ve Harçları Ödenmiş Olarak) 

Bu terim ile satıcının teslim yükümlülüğü, malları belirlenen varış limanında ithal gümrüğünden geçirilmiş olarak, rıhtım üzerinde alıcı emrine hazır tutmakla sona erer. 

Satıcı, malların o noktaya kadar taşınmasıyla ilgili vergi, resim ve diğer harçlarda dahil olmak üzere tüm riziko ve giderleri üstlenir. 

Bu terim satıcı dolaylı yada dolaysız yoldan ithal lisansı sağlayamayacaksa kullanılmamalıdır. Eğer taraflar malların alıcı tarafından gümrükten geçirilmesi ve gümrük vergilerinin ödenmesini istiyorlarsa “dutiy paid” yerine “duty unpaid” terimini kullanmalıdır. Eğer taraflar satıcının yükümlülükleri arasından malların ithali için ödenecek bir takım giderleri çıkarmak istiyorlarsa (KDV gibi) bunu, bu etkiyi yaratacak sözcükler ekleyerek kesinleştirmelidirler. 

GÜMRÜK RESMİ ÖDENMEMİŞ OLARAK TESLİM / DELIVERED DUTY UNPAID (DDU).

Bu terim ile satıcının teslim yükümlülüğü, malların ithal ülkesinde, belirlenen yerde emre hazır tutulması ile sona erer. Satıcı, malların o noktaya kadar taşınması ve gümrük formalitelerinin yerine getirilmesi ile ilgili riziko ve giderleri üstlenmek durumundadır (İthalat için ödenmesi gereken vergi resim ve harçlar hariç). 

Alıcı malların zamanında ithal için gümrükten çekilmemesinden kaynaklanan ek gider ve rizikoları üstlenmek durumundadır. 

Eğer taraflar satıcının gümrük formalitelerini yerine getirip bundan doğabilecek gider ve rizikoları üstlenmesini istiyorlarsa bunu, bu etkiyi yaratacak sözcükler ekleyerek kesinleştirmelidirler. 

Eğer taraflar satıcının yükümlülüklerine malların ithali için gerekli bazı giderleri eklemek istiyorlarsa (KDV gibi) bunu, bu etkiyi yaratacak sözcükler ekleyerek kesinleştirmelidirler. Bu terim taşıma şeklinden bağımsız olarak kullanılabilir. 


GÜMRÜK RESMİ ÖDENMİŞ OLARAK TESLİM / DELIVERED DUTY PAID (DDP).

Bu terim ile satıcının teslim yükümlülüğü, malların ithal ülkesinde belirlenen yerde emre hazır tutulması ile sona erer. Satıcı, malların o noktaya kadar taşınması, ithal gümrüğünden geçirilmesi için gerekli vergi, resim ve diğer harçlar dahil olmak üzere riziko ve giderleri üstlenmek durumundadır. EXW terimi satıcı için ne kadar az yükümlülük ifade ediyorsa, DDP terimi de o kadar çok yükümlülük ifade etmektedir.

Kaynak: İSTANBUL TEKSTİL VE KONFEKSİYON
İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ

Vergi Tür Kodları

UFRS Standartları

Para Birimi iBAN Kodları