Ne Demek

Bir Demokraside 7 Temel Değer.

Modern bir politik sistem olarak demokrasi, ancak özgürlük, eşitlik, adalet, saygı, hoşgörü, çoğulculuk ve katılım gibi bir dizi değere dayandığında uygulanabilir olan bir toplumda yaşama biçimidir.

İşleyişinin temelini oluşturan bu değerler, toplumlarımızın evriminin sonucudur. Ardından, demokrasinin en önemli 7 değerini ortaya koyuyoruz.

Demokrasi hakkında daha fazlasını görün .

Özgürlük;

Özgürlük, bireye kendi kendini yönetme olasılığını garanti ettiği için demokratik bir sistemin temelidir. Bu, bir kişinin geçerli olarak kabul etmediği yükümlülükleri veya bağlantıları üstlenmek veya bunlara uymak zorunda olmadığı anlamına gelir.

Özgürlük, bireyin kendisini ilgilendiren siyasi eylemlere ve kararlara gönüllü olarak katılmasını garanti eder. Ancak özgürlük sınırsız olamaz; diğerlerinin başladığı yerde biter.

Bir demokraside, bir siyasi ve sosyal katılım biçimi olarak özgürlük, ifade özgürlüğü, düşünce, toplantı, dernek, gösteri, oy hakkı vb.

Demokrasi Değerleri

Eşitlik;

Eşitlik, Devletin, bir bireyi veya grubu kayırmadan veya küçümsemeksizin tüm vatandaşların aynı haklara ve yükümlülüklere sahip olmasını garanti etmesi gereken bir ilkedir.

Bir demokrasinin siyasi ve sosyal yaşamında, ten rengi, cinsiyet, din, köken veya satın alma gücü ne olursa olsun herkesin haklarına saygı gösterilmelidir.

Eşitlikte, Devlet için, zengin ya da fakir, daha iyi ya da daha kötü, işadamları ya da işçiler yoktur, sadece tek bir birey sınıfı vardır: Vatandaş.

Adalet;

Vatandaşların hak ve özgürlüklerine saygı yoksa adalet, hukukun üstünlüğü, yasallığı ve kurumsallığı, sürekliliği ve istikrarı demokrasinin varlığı için temeldir.

Saygı;

Demokrasi içinde sosyal ve kişilerarası ilişkiler karşılıklı saygı çerçevesinde bulunmalıdır. Saygı, yalnızca uyumlu bir birlikte yaşama için değil, aynı zamanda adalet, özgürlük, eşitlik, hoşgörü ve çoğulculuk olması için de gereklidir.

Katılım;

Katılım, demokratik sistemin önemli bir unsurudur, çünkü onun sayesinde, iktidar, halk egemenliğinin bir tezahürü olan oylamada yer alır.

Demokraside, çoğunluk ilkesi ve iradesine saygı ilkesi altında, kolektif olarak hangi yolu seçeceğimizi, teklif ve fikirlerle katılma ve bunları istişareye sunma hakkına sahibiz.

Çoğulculuk;

Çoğulculuk, toplumun bir parçası olan bireylerin ve grupların çeşitliliğinin ve karmaşıklığının tanınmasını, saygı duyulmasını ve takdir edilmesini ifade eder.

Kuşkusuz, kanun önünde ve Devlet önünde hepimiz eşitiz, ancak gerçekte hepimizin farklı çıkarları, ihtiyaçları, bakış açıları, inançları veya ideolojileri vardır.

Çoğulculuk bu gerçekliği kucaklar, çünkü tek bir dünya kavramının olamayacağını ve sosyal gerçekliğin, içinde bir arada var olan bireyler gibi çoklu olduğunu anlar.

Hoşgörü;

Hoşgörü, demokratik bir toplumda temel bir değerdir, çünkü çoğullukla saygılı ve uyumlu bir şekilde yaşamamıza ve bir arada yaşamamıza izin verir. Hoşgörü içinde, diğer, özelliklerine ve farklılıklarına saygı duyduğumuz ve değer verdiğimiz eşittir.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı