Demokrasi nedir kısaca.
Demokrasinin Anlamı.
Demokrasi nedir: Demokrasi, gücün insanlar tarafından siyasi karar alma süreçlerine meşru katılım mekanizmaları aracılığıyla uygulandığı bir Devlet yönetim şeklidir.
Etimolojik olarak kelime, ‘insanlar’ anlamına gelen δῆμος (démos) ve ‘güç’ anlamına gelen κράτος (krátos) terimlerinden oluşan Yunanca δημοκρατία’dan (demokrasi) gelir. Demek ki demokrasi halkın yönetimidir.
Demokrasi terimi, tüm bireylerin karar alma sürecine katılımcı ve yatay bir şekilde katıldığı topluluklar veya organize gruplar için kapsamlıdır.
Vatandaş katılımının temel mekanizması, liderlerin veya temsilcilerin belirli bir süre için seçildiği evrensel, özgür ve gizli oy hakkıdır. Seçimler çoğunluk sistemi, orantılı temsil veya her ikisinin birleşimi tarafından yapılır.
İlk olarak, her demokrasinin ve Anayasal Hukuk Devletinin temel hakları güvence altına aldığını ve koruduğunu unutmamalıyız. II. Dünya Savaşı’nda işlenen zulümlerden sonra, demokratik ülkelerin Anayasaları, bireyin haysiyetine dayanan ve iktidarın kullanılmasının bir sınırı olarak işlev gören temel sayılan bazı haklar tesis etti. Dini veya siyasi görüş, sosyal veya ekonomik statü ve en küçük azınlığa veya en büyük çoğunluğa ait olup olmadıklarına bakılmaksızın, tüm insanlar temel haklara sahiptir, bu olmadan, anlaşıldığı üzere, kendilerini gerçekleştirmelerine ulaşamazlar. Temel hakların varlığı, demokratik sistemlerin sunduğu garantidir, böylece her birey uygun gördükleri gibi gelişebilir, toplumdan veya siyasi iktidardan herhangi bir engel olmaksızın kimliğini uygulayabilir ve sonunda mutluluğa ulaşabilir. Bu nedenle, yalnızca demokrasiler temel hakların geçerliliğini tam olarak garanti edebilir.
Demokrasi sadece yetkililerin seçimi değil, aynı zamanda seçildikten sonra yaptıkları işi denetleme imkanıdır. Anayasal Hukuk Devletlerinin temel ilkelerinden bir diğeri, yönetimde kuvvetler ayrılığı ve yasallıktır. Bunlardan ilki, iktidarın çeşitli kurum ve gruplara dağıtılması, anlaşıldığı üzere, birbirini sürekli kontrol altında tutması, böylece iktidarın birkaç elde yoğunlaşmasından ve kötüye kullanılmasından kaçınılması anlamına gelir. Öte yandan, idarenin yasallığı, yalnızca vatandaşların yasalara değil, aynı zamanda ve her şeyden önce yetkililere saygı duymak zorunda olduğu anlamına gelir. Demokratik olmayan bir sistemde, yetkililerin her türlü yasadışı eylemi gerçekleştirmesi çok yaygındır, çünkü hiçbir şey ve hiç kimse onları kontrol edecek güce sahip değildir. Bu nedenle, demokrasi gücün suistimal edici ve yasadışı kullanımını engellerken, kuvvetler ayrılığı iktidarın kendisini denetlemesine ve kontrol etmesine izin verir ve yönetimdeki yasallık, yetkilileri hukuka saygı göstermeye mecbur eder.
Bununla birlikte, seçimlerin varlığı, bir hükümetin veya rejimin demokratik olduğunu doğrulamak için yeterli bir gösterge değildir. Diğer özelliklerin birleştirilmesi gerekir. Demokrasinin özelliklerinden bazılarını gözden geçirelim.
Demokrasinin özellikleri:
Demokrasi, politik bir doktrin ve bir tür sosyal organizasyon olarak anlaşılabilir. Birçok özelliği arasında aşağıdakilerden bahsedebiliriz:
- Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından yüceltilen insan haklarına saygı;
- Bireysel özgürlük;
- Örgütlenme özgürlüğü ve siyasi muhalefet;
- Birden çok siyasi partinin varlığı;
- Farklı sosyal aktörlerde güç dağılımı;
- Evrensel, özgür ve gizli oy hakkı;
- Temsil edilebilirlik;
- Güçte değişim;
- Basın ve kanaat özgürlüğü;
- Kanun önünde eşitlik;
- Yöneticilerin gücünün sınırlandırılması;
- Anayasada yer alan hukukun üstünlüğüne bağlılık.
Ayrıca bakınız:
- Bir demokraside 7 temel değer .
- Tek partili sistem.
Demokrasi türleri.
Var olan demokrasi türleri aşağıdadır.
Temsili veya dolaylı demokrasi.
Dolaylı demokrasi olarak da adlandırılan temsili demokrasi, vatandaşların özgür ve periyodik seçimlerde oyla seçilen temsilcileri aracılığıyla siyasi gücü kullandıkları bir demokrasi.
Bu şekilde, Devletin yetkilerinin kullanılması ve karar alma, yurttaşların liderlerine yüklediği siyasi iradeyi ifade etmelidir.
Temsili demokrasi, Dünyada en çok uygulanan sistemdir.
Ayrıca bkz . Temsilci Demokrasi .
Doğrudan demokrasi.
Doğrudan demokrasi, eski zamanlarda Atinalılar tarafından uygulanan orijinal demokrasi modelidir. Temsilciler aracılığı olmaksızın vatandaşların kendilerinin doğrudan siyasi kararlara katıldıkları zaman doğrudan veya saf bir demokrasi olduğu söylenir.
Bu katılım, diğerlerinin yanı sıra doğrudan oylama, halk oylaması, referandum ve halk girişimi yoluyla gerçekleştirilir. Bugün, bu tür bir demokrasi, toplumun kitleselleşmesi nedeniyle ulusal bir sistem olarak sürdürülemez .
Ancak bu model, yerel ve dakik bir gerçekliğin parçası olarak küçük topluluk kuruluşlarının işleyişine ilham veriyor.
Katılımcı demokrasi.
Katılımcı demokrasi, vatandaşlara oy vermeye ek olarak mekanizmalar aracılığıyla daha büyük, daha aktif ve daha doğrudan müdahale etme ve kamu karar alma mekanizmalarını etkileme kapasitesi vermeyi amaçlayan bir siyasi örgütlenme modelidir.
En azından teorik olarak, doğrudan demokrasinin bir varyantı olarak kabul edilen katılımcı demokrasi, vatandaşı kamu politikalarının uygulanmasının izlenmesine ve kontrolüne aktif olarak dahil eder, vatandaşların girişimler önermeye ve kendilerini bir önlem lehine veya aleyhine ifade etmeye organize ve hazırlıklı olmasını sağlar.
Ayrıca bakınız:
- Katılımcı demokrasi.
- Popülizm.
- Egemenlik.
Kaynak: significados, enfoquederecho.