Mors Alfabesi Nedir? Mors Alfabesinde SOS.
Uluslararası Mors Alfabesi.
Mors alfabesi ya da diğer adıyla mors kodu, bilgi, haber aktarmada kullanılan bir yöntemidir. Mors alfabesi öncesi dönemde insan oğlu haberleşme ve bilgi iletmek için farklı yöntemler kullanmasına karşın hızlı ve güvenli değildi. 1835 yılında Samuel Finley Breese Morse tarafından sadece iki işaret (• ve –) kullanarak alfabedeki harfleri, sayı ve işaretlemeleri karşı tarafa hızlı ve güvenli bir şekilde aktarılıp anlaşılır metne dönüştürülebilecek mors alfabesini buldu.
Mors Alfabesi Nasıl Çalışır?
Mors alfabesindeki kodlar karşı tarafa ses olarak ya da ışık olarak gönderilebilmektedir. O zamanlar sadece adını da aldığı (telgraf) tel yardımı ile bilgi yolama işlemi yapılabilmekteydi. Günümüzde telsiz cihazları ile de mors kodları ile mesaj ve yardım çağrısı (sos) gönderilmektedir.
İlk telgraf hattı ABD’de Baltimore, Maryland ile başkent Washington arasında kuruldu. Kurulum ardında 24 Mayıs 1844 tarihinde ilk iletilen kod incil’den bir cümleyi içeriyordu.
Samuel Morse’un bulduğu sistemin kullanımı kolay değildi. Mors alfabesinin orijinali kısa ve uzun sinyaller bir sayıya karşılık geliyor ve sayı karşılığı olan harfe dönüştürülüyordu. Yardımcısı Veil ile sistem üzerinde yaptıkları çalışmalarda Veil’in geliştirdiği kısa ve uzun sinyaller ile birlikte duraklamalar vardı. Bu geliştirilen yeni mors alfabesi sistemi Amerikan mors kodu olarak isimlendirildi.
Amerikan mors alfabesinden farklı olarak uluslararası mors alfabesi sisteminde araları görmezden gelerek sadece kısa ve uzun sinyallere göre çalışmaktadır.
Uluslararası Mors Rakamlar
Uluslararası Mors Sayılar
Kaynak: Wikipedia, tzv.org.tr