Patent nedir? Ne İşe Yarar?
Patent, bir buluşun açıklanması karşılığında Devlet tarafından verilen özel ve geçici bir kullanım hakkıdır. Bir patent elde etmek için, buluşun belirli sayıda katı koşulu karşılaması gerekir; özellikle yeni, yaratıcı, yasal ve endüstriyel uygulanabilirliğe sahip olmalıdır . Bu gereksinimler kümülatiftir ve patentleri veren kurum tarafından patent ihracından önce doğrulanır.
Patent bir ürün, sonuç veya bir süreç için geçerli olabilir. Bu, yeni bir ürün, malzeme veya aracın yanı sıra bunları elde etmek veya belirli bir sonuca ulaşmak için kullanılan bir yöntemin patente tabi olabileceği anlamına gelir.
Bu kopya patent hakkı istisnası kapsamına girmediği sürece, patent sahibi belirli bir süre için üçüncü şahısların buluşu kullanmasını veya kopyalamasını yasaklama hakkına sahiptir.
İşte patentli olan buluşlar birkaç örnek: dikiş makinesi, radyo dalga jeneratörü, akkor lamba, telefon, daktilo, gramofon, alüminyum üretmek için daha ekonomik bir yöntem.
DVD’ler, cep telefonları, düz ekran TV’ler ve USB anahtarlar gibi hemen hemen tüm modern yüksek teknoloji ürünleri düzinelerce patentli icat gerektirir.
Patent alma nın amaçlarından biri, inovasyonu ve bilginin yayılmasını teşvik etmektir. Bu nedenle hükümet, icat üzerinde geçici bir Telif (tekel) hakkı vererek yaratıcı yeteneği ödüllendirir. Ancak, patent kamuya açık ve buluş açıkça koruma verilmelidir patent isteği açık bir şekilde anlatılmalıdır. Bu, mucitlerin yenilikçi icatlarını gizli tutmalarını engellemek umuduyla yapılır.
Bu nedenle patentler paha biçilmez bir teknolojik bilgi kaynağıdır. Patent bilgi hizmeti ile irtibata geçerek, işletmeler rakipleri tarafından yürütülen araştırma hakkında güncel bilgi alabilir ve böylece aynı araştırmayı kendileri yürütmekten kaçınabilirler.
Neden patent başvurusunda bulunmalıyım?
Patent sahibine bir buluş için münhasır kullanım hakları verir. Patent sahibi buluşu kendisi kullanmak istemiyorsa veya sadece belirli bir alanda bunu yapmak istiyorsa, şirketine ek gelir sağlayan lisans anlaşmaları imzalayabilir. Şirketler için patentler, özel kullanım haklarının garantisi olmaktan çok değer yaratan bir stratejinin parçası olarak daha yararlıdır.
Patent, diğer ortaklarla iş birliği projeleri sırasında şirketin müzakere tutumunu da güçlendirebilir. Örneğin, daha önce patentli bir buluş için bir iyileştirme bir patent çapraz lisans yoluyla bu önceki buluş için bir lisans alma şansını artırır.
Kişinin kendi buluşlarının patentini almak, diğer şirketlerle araştırma alanında işbirliğini teşvik etmek veya teknolojiyi endüstri çapında bir standarda dönüştürmek için bir strateji de olabilir.
Üçüncü şahıslar tarafından sahip olunan patentler, bir şirketin belirli bir alanda gelişmesine engel teşkil edebilir. Bir buluşun patentini alan ilk şirket olarak, bir şirket bu buluşu başka kimsenin kullanmayacağından emin olabilir.
Son olarak, patentler mükemmel bir reklam ve tanıtım şeklidir. Diğerlerine hangi teknik alanda faaliyet gösterdiğinizi ve rakiplerinize göre teknolojik olarak hangi alanlarda daha gelişmiş olduğunuzu söyler.
İcadımı nasıl koruyabilirim?
İcatlarınızın patentini almak kesinlikle önemlidir.
Lütfen dikkat edin! Gizli tutuğunuz buluşlar korumak için yararlı bir strateji gibi görünebilir. Ancak, bu yöntemin bazı dezavantajları vardır ve avantajları ve dezavantajları dikkatle tartmak önemlidir.
Her halükarda, patent öncesi dönemde gizlilik vazgeçilmezdir. Bir buluş patent koruması elde etmek için gerçekten yeni olmalıdır ve bu yenilik buluş ifşa durumunda tehdit olabilir. Bu nedenle bir buluşu gizli tutmak esastır, en azından patent başvurusu yapana kadar! Bu gizliliği korumak için, olası ticari veya endüstriyel ortaklarla iletişim kurarken iyi yazılmış gizlilik anlaşmaları eklemenizi ve buluşların geliştirilmekte olduğu tüm şirket sahalarına erişimi kısıtlamanızı öneririz.
Patent koruması, telif haklarının aksine otomatik değildir. Patent istenmelidir. Bu korumayı elde etmek için, buluşunuzu sadece Türkiye topraklarında korumak istiyorsanız bir Türkiye patenti , birden fazla Avrupa ülkesinde koruma arıyorsanız bir Avrupa patenti veya isterseniz uluslararası bir patent talebi arasında seçim yapabilirsiniz. İcadınızı Avrupa dışında da koruyun. Her bir patent koruması düzeyi için izlenecek ayrı prosedürler vardır (farklı maliyetleri de içerir).
Kaynak : Economie.