Ne Demek

Belli Başlı Vitaminler Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Vitaminler iki kategoriye ayrılır:

Yağda çözünen vitaminler vücudun yağ dokusunda depolanır. Yağda çözünen dört vitamin A, D, E ve K vitaminleridir. Bu vitaminler yağ varlığında vücut tarafından daha kolay emilir.

Suda çözünen dokuz vitamin vardır. Suda çözünen vitaminler vücutta depolanmaz. Tüm suda çözünen vitaminler idrar yoluyla vücudu terk eder. Buna rağmen, vücut bu vitaminlerin küçük bir kısmını tutar. Suda çözünen vitaminlerin düzenli olarak alınması gerekir. B12 vitamini, yıllarca karaciğerde depolanabilen suda çözünen tek vitamindir.

Vitaminler normal hücre fonksiyonu, büyüme ve gelişme için gerekli olan maddelerdir.

Vitaminlerin Özellikleri Nelerdi

Vücudunuzun Sağlıklı Kalması İçin Gereken 13 Temel Vitamin.

13 temel vitamin vardır. Bu vitaminler vücudun düzgün çalışması için gerekli olduğu anlamına gelir.

Vücudunuzun sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu 13 temel vitamini yeterince alıyor musunuz? İşte her vitaminin yaptığı ve sağlıklı bir diyetle önerilen günlük alımın nasıl elde edileceği.

Aşağıda listelenen vitaminlerin her birinin vücutta önemli bir işi vardır. Vitamin eksikliği belirli bir vitamin yeterli alamadığında oluşur. Vitamin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir.

Yeterli meyve, sebze, fasulye, mercimek, kepekli tahıllar ve süt ürünleri tüketilmediğinde kalp hastalığı, kanser ve kemik sağlığıda (osteoporoz) dahil olmak üzere sağlık sorunları için risk artabilir.

A Vitaminlerin ozellikleri
A Vitaminlerin ozellikleri

A Vitamini Yüksek Gıdalar.

  • A vitamini form ve sağlıklı dişler, kemikler, yumuşak doku, mukoza ve cilt korumaya yardımcı olur.
  • A vitamini nereden alınır :  sığır eti, karaciğer, yumurta sarısı, karides, Somon, diğer soğuk su balıkları, süt, tatlı patates, havuç, kabak, ıspanak, mango

B1 Vitamini (tiamin) Yüksek Gıdalar.

  • B1 vitamini sağlıklı bir metabolizmayı sürdürmek için önemlidir. Tiamin (B1 vitamini) vücut hücrelerinin karbonhidratları enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur . Hamilelik ve emzirme döneminde yeterli karbonhidrat almak çok önemlidir. Kalp fonksiyonu ve sağlıklı sinir hücreleri için de gereklidir.
  • B1 vitamini nereden alınır : baklagiller, fındık, tohumlar, Jambon, soya sütü, karpuz, meşe palamudu, kabak.

B2 Vitamini (Riboflavin) Yüksek Gıdalar.

  • B2 vitamini enerji metabolizması için gereklidir. Riboflavin (B2 vitamini) diğer B vitaminleri ile çalışır. Bu vücut büyümesi ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için önemlidir.
  • B2 vitamini nereden alınır : Yağsız et, kümes hayvanları, Süt, yoğurt, peynir, çiğ mantarlar, bütün ve zenginleştirilmiş tahıllar.

B3 Vitamini (Niasin) Yüksek Gıdalar.

  • B3 vitamini vücut için önemlidir. Enerjiyi metabolize etmek ve normal büyümeyi teşvik etmek için kullanılır. Niasin sağlıklı cilt ve sinirlerin korunmasına yardımcı olan bir B vitaminidir. Ayrıca yüksek dozlarda kolesterol düşürücü etkileri vardır.
  • B3 vitamini nereden alınır : Yağsız Et, kümes hayvanları, balık, kuvvetlendirilmiş ve kepekli tahıllar, baklagiller, mantarlar, patatesler

B5 Vitamini Yüksek Gıdalar (Pantotenik asit).

  • Pantotenik asit gıda metabolizması için gereklidir. Aynı zamanda hormon ve kolesterol üretiminde bir rol oynar.
  • B5 vitamini nereden alınır : Tavuk, kepekli tahıllar, brokoli, avokado, mantar

B6 Vitamini Yüksek Gıdalar (Piridoksin).

  • B6 vitamini de piridoksin denir. B6 vitamini kırmızı kan hücreleri oluşturmak ve beyin fonksiyonunu korumaya yardımcı olur. Bu vitamin aynı zamanda vücuttaki birçok kimyasal reaksiyonların bir parçası olan proteinlerde önemli bir rol oynar. Daha fazla protein yemek daha piridoksin vücudunuzun gerektirir.
  • B6 Vitamini nereden alınır: Et, balık, kümes hayvanları, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, soya ürünleri, muz, patates.

B7 Vitamini (Biotin) Yüksek Gıdalar.

  • B7 Vitamini (Biotin), proteinlerin ve karbonhidratların metabolizması için ve hormon ve kolesterol üretiminde önemlidir.
  • B7 Vitamini nereden alınır: Kepekli tahıllar, fındık, yumurta sarısı, soya fasulyesi, balık

B9 Vitamini Folat (Folik asit) Yüksek Gıdalar.

  • B9 Vitamini Folat kırmızı kan hücreleri oluşturmak için B12 vitamini ile çalışır. Doku büyümesini ve hücre fonksiyonlarını kontrol eden DNA üretimi için gereklidir. Hamile olan her kadın yeterli folat aldığından emin olmalısınız. Düşük folat seviyeleri spina bifida gibi doğum kusurları ile bağlantılıdır. Birçok gıdalar artık folik asit ile güçlendirilir.
  • B9 vitamini nereden alınır: Tahıllar, kuşkonmaz, ıspanak, brokoli, baklagiller (börülce ve nohut), avokado, portakal suyu.

B12 Vitamini (Siyanokobalamin) Yüksek Gıdalar.

  • B12 vitamini, diğer B vitaminleri gibi, metabolizma için önemlidir. Aynı zamanda kırmızı kan hücreleri oluşturmak ve merkezi sinir sistemini korumaya yardımcı olur.
  • B12 Vitamini nereden alınır: Et, kümes hayvanları, balık, süt, peynir, güçlendirilmiş soya sütü ve tahıllar.

C Vitamini Yüksek Gıdalar (Askorbik Asit).

  • Turunçgillerde bulunan C vitamini, aynı zamanda Askorbik asit denir, sağlıklı diş ve diş etleri teşvik eden bir antioksidandır. C vitamini vücutta demir absorbe ve sağlıklı doku korumaya yardımcı olur. Aynı zamanda yara iyileşmesi için gereklidir.
  • C vitamini nereden alınır: Bulunduğu besinler: Narenciye, meyve suları, kavun, Meyve ve sebzeler, lahana, kırmızı biber, ıspanak, çilek, karnıbahar, brokoli, patates.
  • Vücudumuzdaki önemi: Yaraların iyileşmesini, kan damarlarının sağlıklı olmalarını sağlar. Vücudun savunma sistemini artırıcı etkisi vardır.
  • Eksikliğinde ortaya çıkan problemler: Diş eti kanamaları ve çekilmeleri olur.

D Vitamini Yüksek Gıdalar.

  • D vitamini, vücudumuz güneşte kaldıktan sonra vücut tarafından yapıldığından “güneş vitamini” olarak da bilinir. Haftada 3 kez 10 ila 15 dakika Güneşli yerlerde yaşamayan insanlar yeterli D vitamini alabilir. Sadece besin kaynaklarından yeterli D vitamini almak çok zordur. D vitamini vücudun kalsiyum emmesine yardımcı olur. Eğer sağlıklı dişler ve kemiklerin normal gelişimi ve bakımı için kalsiyum gerekir. Aynı zamanda kalsiyum ve fosfor uygun kan düzeylerini korumaya yardımcı olur.
  • D vitamini nereden alınır: Süt ve süt ürünleri, tahıllar, yağlı balık, güneşe maruz kaldığında vücut tarafından yapılır.

E Vitamini Yüksek Gıdalar.

  • E vitamini tokoferol olarak da bilinen bir antioksidandır. Bu vücut formu kırmızı kan hücreleri ve K vitamini kullanmanıza yardımcı olur.
  • E vitamini nereden alınır: Bitkisel yağlar (margarin), mayonez, yapraklı yeşil sebzeler, kepekli tahıllar, fındık

K Vitamini Yüksek Gıdalar.

  • K vitamini gereklidir. Çünkü vücudunuzun K vitaminine uygun kan pıhtılaşması için ihtiyacı vardır. Bazı çalışmalar kemik sağlığı için önemli olduğunu göstermektedir
  • K vitamini nereden alınır: Lahana, yumurta, süt, ıspanak, brokoli, lahana

Kolin.

Kolin, beynin ve sinir sisteminin normal işleyişine yardımcı olur. Kolin eksikliği karaciğerde şişmeye neden olabilir.

Karnitin.

Karnitin, vücudun yağ asitlerini enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur.

Kaynak: Harvard Üniversitesi, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi

Uyarı: Bu web sitesinde yer alan hiçbir bilgi medikal veya profesyonel tavsiye, teşhis, konsültasyon veya tedavi niteliği taşımamaktadır. Medikal veya profesyonel sağlık bakımı tavsiyesi, teşhis, konsültasyon, tedavi gibi hizmetler için doktorunuza danışınız.

Kaynak: Wikipedia,