Sayfa

Adet dönemi yapılmaması gerekenler.

Fıkıh ilminde “hayız” olarak ifade edilen âdet; menstruasyon, regl, âdet görme, âdet kanaması, aybaşı hâli gibi isimlerle de ifade edilir. Bir genç kızın ergenliğe girmesinin işareti olup, kadınların rahminden düzenli aralıklarla gelen kanı ifade eder. Âdet görebilmek, Cenab-ı Hakk’ın kadınlara anne olabilmeleri için bir lütfudur.

Kadınlar âdet günlerinde ve nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler, namaz abdesti alabilir, tesbih çekebilir, Kur’ân-ı Kerîm’de geçen duâları ezberden okuyabilir.

Kadınların adetliyken yapamayacağı şeyler ise cinsel ilişkide bulunamazlar. “Sana hayz halinden (kadınların belirli günlerinden) soruyorlar. De ki: “O bir ezadır. Bu yüzden hayz zamanında (belirli günlerinde) kadınlardan (cinsel olarak) uzak durun ve temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın…” Temizlendikleri zaman ise artık Allah’ın emrettiği yerden onlarla bir araya gelin. Muhakkak ki Allah, tevvabin olanları (tövbe edenleri) sever ve temizlenenleri sever.)” (Bakara 2/222), Namaz kılamazlar (Hayız ve nifas hâllerinde kılınmayan namazlar daha sonra kaza edilmez.), oruç tutmazlar (Ramazan oruçları kaza edilir.), Kâbe’yi tavaf edemezler, gerekmedikçe cami ve mescitlere giremezler, Kur’ân-ı Kerîm’i okuyamaz, Kur’ân’a dokunamaz. Ancak gerekirse, gözüyle takip edebilirler.

Kaynak: T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı.