Avokado Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Avokado ağacı veya avokado olarak da bilinen Lauracea ailesine aittir. Aslen Orta Amerika’dandır. En büyük üretici ve tüketici ülkelerden biri Meksika’dır. Avokado, çok yıllık büyük bir meyve ağacıdır, boyu 24 metreye ulaşabilir. Esas olarak tropikal iklimlerde yetişir, bu nedenle ekimi dünyanın çeşitli bölgelerine yayılmıştır.
Avokado özellikleri
Yapraklı bir ağaçtır, güçlü ve dik gövdeli, çiçekleri küçük sarımsı yeşildir. Avokadonun en karakteristik yanı aynı isimli meyvesidir.
Avokado, yeşil bir kabuğa sahip bir meyvedir, ancak bazı durumlarda koyu kahverengiden kırmızıya kadar çeşitler bulabilirsiniz, içinde büyük bir tohum bulunur.
Yenilebilir posa sarı renktedir, olgunlaştığında krem kıvamındadır, biraz tatlı bir tada sahiptir ve damağa hoş gelir. Birçok yerde bu meyve genellikle bir sebze ile karıştırılır.
Avokado o kadar çok yönlü bir ağaçtır ki, kullanımı sadece meyvesinin özü ile sınırlı değildir, aynı zamanda onu oluşturan diğer parçalar da kullanılabilir, örneğin: odun, yapraklar, kabuk, tohum ve doğal yağlar.
Avokado Enerji sağlar. Omega 3,6 ve 9 yağ asitleri bakımından zengin bir meyvedir, bu da onu büyük miktarda enerji sağlayan bir meyve yapar, genel olarak sporcular ve hamile kadınlar başta olmak üzere herkes tarafından tüketilmesi iyidir.
Kardiyovasküler sistemi iyileştirir. Avokadonun içerdiği iyi yağlar kandaki kötü kolesterolü düşürmeye ve dolaşım sistemini iyileştirmeye yardımcı olur, kalbimiz için mükemmel bir meyvedir.
Proteinler, vitaminler ve mineraller içerir. Artritte olduğu gibi eklem iltihabını azaltmaya yardımcı olur ve kas kütlesini geri kazandırır.
Proteinin yanı sıra E vitamini, çinko ve potasyum, B vitamini, D vitamini, magnezyum, folik asit, demir ve lif içerir.
Bağışıklık sistemini geliştirir. Vücudumuzu hastalıkların saldırılarına karşı koruyan karotenoidler içerir.
Antioksidan Avokado, vizyonumuzu koruyan ve bir antioksidan olarak yardımcı olan bir karotenoid olan lutein içerir, cildimiz için büyük faydalar sağlayarak yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
Avokado yetiştiriciliği
Meksika, Amerika Birleşik Devletleri, Guatemala, Güney Afrika, İsrail, İspanya ve tüm Güney Amerika gibi farklı ülkelerde yaklaşık 400 çeşit avokado vardır. 2 kilodan fazla ağırlığa sahip meyveler vardır.
- Avakado ağacı, ılık iklimi seven bir ağaçtır, dona dayanmaz ve kuvvetli rüzgarlardan korunması gerekir.
- Verimli, iyi drene edilmiş, tuzluluğu düşük, pH’ı dengeli, derin kumlu topraklarda yetiştirilmelidir.
- Bitkinin yeniden üretimi, taze tohumlarının çimlenmesi veya aşılama yoluyla olabilir.
- Avokado ağacı 3 yaşından itibaren meyve üretebilir, bazı çeşitler 10 yıla kadar sürebilir.
- Fazla su köklerine zarar verebileceğinden sulama ılımlı olmalıdır.
- Meyve kabuğu koyu yeşil olduğunda toplanmalıdır.
- Bitkiyi en çok etkileyen zararlılar ve hastalıklar et böceği ve yaprak bitleridir.
Avokado Ekimi ve Çoğaltma
Avokado tohumlarını ekebilir ve aşılamadan çoğaltabiliriz. Avokado Ekimi, fideliklerde kışın sonlarından veya ilkbaharın başlarından itibaren yapılır. Avokadoyu güneşe iyi maruz kalan bir alana ekmeliyiz. Avokadonun tohumu, en ince uçta yaklaşık 2 cm kalınlığında bir kesim yapın, bu çimlenmeyi kolaylaştıracaktır. Daha sonra en geniş kısmı aşağıya ve en dar kısmı (kestiğimiz) yukarı bakacak şekilde yere yerleştirilir. Bastırmadan hafifçe toprakla örtün. Çimlenme süresi boyunca sulayın ve nemi sabit tutun.
Tohumları yaklaşık 20ºC sıcaklıkta tutun ve yaklaşık 30 gün içinde avokado filizlenmeye başlayacak (biraz daha uzun sürebilir) ve bir ay sonra onu son ekim yerine nakledeceğiz.
Avokado çukurunu çimlendirmenin bir başka yolu da , en geniş alanı suya batırılmış ve biten kısmı onu yerleştirmek için koymaktır. Sadece üç veya dört kürdan ve bir bardak veya su dolu kaba ihtiyacınız var. Burada nasıl görebilirsiniz.
Avokado , çok derin köklere sahip olmayan bir ağaç olduğu için teraslarda yaklaşık 50 cm derinliğindeki saksı veya kaplarda yetiştirilebilir .
Avokado yetiştirirken, onları rüzgardan korunan bir alana yerleştirmeyi unutmayın , çünkü çiçekler, dallar ve meyveler savunmasız olabilir ve tozlaşma azalır.
Budama
Ağaç iki veya üç yaşına geldikten sonra zarar görmüş dalları veya çok büyüyen dalları çıkarmak için yıllık budama yapılır. Avokado ağacının 20 metreye kadar büyüyebileceğini unutmayın.
Avokado ile tarifi.
1 orta boy avokado
Bir litre süt
4 yemek kaşığı şeker
buz
Bir blendere avokadoyu, sütü ve şekeri koyup, topaksız homojen bir karışım elde edene kadar her şeyi çırpıyoruz. Buz ekliyoruz ve afiyet olsun.