Sayfa

Geri dönüşüm kılavuzu.

Atıklar nereye atılmalı?

Nasıl ayrılacağımızı bilirsek geri dönüşüm kolay olabilir. Alanın olmaması bir bahane değildir, ancak şu doğrudur ki, her çöp türü için bir tane olmak üzere dört veya beş kovaya sahip olmamız gerekir, bu nedenle cesareti kırılan pek çok insan vardır. Çözüm olarak paylaşımlı Atık Kutularına sahip olabilirsiniz.

Şimdi, evde geri dönüşüm nedir? Evde geri dönüşüm, malzeme gruplarına göre ayırmaktır, böylece geri dönüşüm tesisleri malzemeleri gerçekten geri dönüştürebilir ve onlara yeni kullanımlar sağlayabilir: geri dönüştürülmüş cam şişeler yapmak, geri dönüştürülmüş plastik kapaklar yapmak, geri dönüştürülmüş kağıt kutular yapmak … Ayırmak.

Atık kutusu türleri.

Sarı Atık kutusu.

Plastik kaplar, tetra bricks ve teneke kutular koymak için. Esas olarak teneke kutular ve plastik kaplar için tasarlanmıştır: bunlar ister şişe, tetra bricks, kavanoz, çanta, tepsi, yoğurt kapakları olsun… Alüminyum nesneler de burada biriktirilir. Kullanımı oldukça yaygın olmasına rağmen bu kapta biriken atığın yaklaşık % 25’i doğru değildir.

Mavi Atık kutusu.

Karton ve kağıt atmak için. Eski gazeteler, yumurta kartonu, ayakkabı kutuları, tek kullanımlık kağıt bardaklar, daha önce okunmuş dergiler, defterler veya kutular gibi paketleyiciler mavi kutuya konulmalıdır. Mümkün olduğunca az yer kaplaması için kartonu olabildiğince katlamayı ve kutudan mümkün olduğunca yararlanmayı unutmayın. Kirli kağıtları atmamalıyız (peçeteler veya kağıt mendillerde olduğu gibi)

Yeşil Atık kutusu.

Cam şişeleri, kavanozları koymak için (dikkatli olun: bu kapların kapakları sarı kutu içinde olmalıdır). Atılan camın düşüş sırasında kırılmaması önemlidir. Bu sayede cam daha kullanışlı hale geliyor. Cam şişe ilaçları (şuruplar gibi) da bu kaba girmemelidir, çünkü madde kalıntıları ayrı ayrı işlenmelidir (Tıbbi Atık gibi)

Not : Aynalar kurşun içeriyor ve Geri dönüşüm Noktalarına atılması gerekiyor.

Kahverengi Atık kutusu.

Gıdalar, yumurta kabuğu, meyve kabukları, kağıt peçeteler (selüloz), şarap şişelerinden doğal mantar.

Turuncu kapaklı gri Atık kutusu.

Atıkların büyük çoğunluğunu biriktirmek için. “Organik atık kovası” olarak adlandırılır. Burada biriken yemek atıkları, kirli kağıt ve karton, kauçuk, kap olmayan plastikler, oyuncaklar ve daha pek çok şey. Bu kaplar, doğru şekilde geri dönüştürülüp dönüştürülmediğini görmek için denetçiler tarafından kontrol edilir.

Bu Harika Videoyu Seyredebilirsiniz.

Geri dönüşüm Noktaları.

Sarı, yeşil, mavi veya gri kaplara atmamanız gereken tüm evsel atıkları atmak için en yakın Geri dönüşüm Noktalarına gidin ve oraya atın. 

Kullanılmış araç yağı : Kirletme kapasitesi çok yüksek olduğu için özel bir işleme ihtiyacı vardır. Uygun şekilde geri dönüştürüldüğünde yakıt olarak yeniden kullanılabilir.

Kullanılmış yemeklik yağ : Yaygın bir hareket, yemeklik yağları lavaboya dökmeyin. İyi bir yöntem değildir çünkü yemeklik yağı sudan ayırmak çok zordur. Bununla birlikte, uygun şekilde geri dönüştürüldüğünde, biyodizel ve sabun oluşturmak için kullanılabilir.

Araba ve motosiklet aküleri : Aşındırıcı sıvılar ve kurşun oldukça kirleticidir. İyi geri dönüştürülmüş, kurşun, nikel ve kadmiyum elde edebiliriz.

Floresan : Her floresanın içinde zehirli cıva vardır. Onlardan bu cıva, alüminyum ve camını geri kazanabiliriz.

İlaçlar : Bir tıbbi tedavinin sonunda ihtiyacımız olmayan ilaçları biriktirme eğilimindeyiz. Bunları eczanelerde bulunan Tıbbi Atık noktalarına götürmemiz gerekiyor. İhtiyaç duymadığınız veya son kullanma tarihi geçmiş boş veya artık kapları, ilaç kutularını ve ilaçları geri dönüştürebilirsiniz.

Piller : Çok kirleticilerdir ve bu nedenle Atık Piller için özel yerler vardır. Kadmiyum gibi bazı malzemeler onlardan geri dönüştürülebilir.

Bu Harika Videoyu Seyredebilirsiniz.

Boyalar, çözücüler ve diğer kimyasal ürünler : Tiner, çözücü, boya, aerosoller, böcek ilaçları, oda spreyleri, mürekkep kartuşları … yeraltı suyuna karışan ve kirlenen toksinlere sahiptir.

Hacimli nesneler: Ahşap masalar, kanepeler, şilteler, bilgisayar sandalyeleri … Büyük boyutları nedeniyle diğer ürünleri yapabilmek için Geri dönüşüm Noktalarına bırakılmalıdır.

Elektronik veya elektrikli cihazlar : Bilgisayarlar, mobil cihazlar, televizyonlar, televizyon antenleri gibi … tehlikeli bileşenleri olabilir. Atık arıtma tesislerinde bu bileşenler izole edilebilir ve böylece diğer nesnelerin üretilmesi için faydalı malzemeler elde edilebilir.

Hafriyat ve Molozlar : Evde ufak tefek işler yaptığımızda (fayans, tuvalet vb. Değişim) kalıntılar bu amaçla konteynırlara atılmalıdır. Bu tür atığın kişi başı günlük belli bir kg’a kadar atılabileceğini unutmayın.

Budama kalıntıları : Eğer kırsal bir ortamda yaşıyorsanız veya küçük bir bahçeniz veya meyve bahçeniz varsa, budama, toprak, kum, çiçek kalıntıları ile toprağı gübrelemek için “kompost” yapmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde geri dönüşüme katkıda bulunacaksınız ve bitkileriniz basit bir gübreye göre daha fazla bileşen ve besine sahip olacak.

Kullanılmış giysiler ve ayakkabılar : Bazı STK’lar, büyüdüğümüz veya sezonu geçtiği için sevmediğimiz giysileri koymak için konteynerleri çeşitli yerlere koymaktadırlar. Bu giysiler, en çok ihtiyacı olan kişilerin ihtiyaçlarını karşılamaya hizmet edecek. Kötü durumda olan giysiler söz konusu olduğunda, en iyisi bunları organik atık kabına atmaktır.

Ve hala şüpheleriniz varsa …

Bir atığı nereye bırakacağınız konusunda şüpheleriniz varsa, geri dönüşüm görevini engellemekten kaçınmak için onu organik atık kabına (turuncu kap) atmak her zaman daha iyidir. Normalde düzenli depolama sahalarında bu atıklar sınıflandırılır ve bu noktada doğrudan geri dönüştürülebilir.

Üzerinde çarpı işareti bulunan bir kap sembolü ile işaretlenmiş bir ürünü atmak istiyorsanız, onu elektrikli ve elektronik ekipman için kabın içindeki temiz noktaya bırakmalısınız.

Nesne bir ahşap bileşene sahip olduğunda, onu organik konteynere yerleştirmeniz tavsiye edilir çünkü ahşap geri dönüştürülebilir olsa da, bu malzemeden küçük bir parça içeriyorsa buna değmez çünkü onu diğerlerinden ayırma işlemi çok pahalıdır.

Bulunduğunuz yerde atıkların ayrılmasına izin veren temiz noktalar veya konteynırlar yoksa, bunların belediyeniz aracılığıyla kurulmasını talep etmelisiniz.

Kaynak: ecoagricultor.com, arno.es.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı