Biyografi

Antik Mısır Tanrı İsimleri ve Anlamları

Mısır Tanrılarının Anlamı

Mısır uygarlığında bilinen en önemli tanrılar şunlardır;

Antik Mısır Firavunlarının devrinde, bugün hala gizemini koruyan Mısır Tanrılarına Üç bin yıldan fazla süredir ibadet ettiler. Tarihçiler, Mısırlılar tarafından tapılan yaklaşık 2.800 tanrı olduğuna ve bunların her birinin ilahi bir işlevi olduğuna dikkat çekiyor.

Mısır mitolojisi,

Eski Mısır kültürünün inanç yapısını ifade etmek için kullanılır. Antik Mısır’daki yaşamın her yönü, Dünya’nın yaradılışı ve Dünya’nın tanrılar tarafından yönetildiğine inanılırdı.

Antik Mısır Tanrısı Ra

Ra Kimdir?

Güneş tanrısı ve tanrıların kralı olarak bilinir. Başında güneş diskine sarılı bir yılan ile tasvir edilmiştir ve en çok şahin olarak tasvir edilmiştir.

Antik Mısır Tanrısı Amon

Amon (Amun Ra) Kimdir?

Güneşin yaratıcısı ve gökyüzü tanrısı. Adı muhtemelen “Gizli Olan” anlamına geliyor.

Antik Mısır Tanrısı Anubis

Anubis Kimdir?

Yeraltı dünyasının tanrısıdır ve “ölülerin koruyucusu” olarak adlandırılmıştır ve adı mumyalama ve ölülerin cenazesi ile ilişkilendirilmiştir.

Antik Mısır Tanrısı Bast

Bast (Bastet, Baset, Ubasti veya Pasht); Kimdir?

Bast, antik tanrıçalardandı ve İkinci Hanedan’dan beri tapınılmaktaydı. Başı bir kedinin başı gibidir ve aşk, zarafet ve güç tanrıçası olarak bilinir ve savaşlarda ona dua edilirdi.

Antik Mısır Tanrısı geb ra sembolu
Antik Mısır Tanrısı Geb

Geb Kimdir?

Mısır tanrısı “Geb”, eski firavunlar arasında yeryüzü tanrısı olarak biliniyor. Gök tanrıçası “Nat” ile evlenmiş ve “Osiris, İsis, Nephthys, Horus ve Seth” adında beş çocukları vardır. Ebeveynleri Shu ve Tefnut.

Horus Kimdir?

(Heru, Hor, Her, Har): Savaş ve avcılıkla ilişkili bir cennet tanrısıydı. Horus av, gökyüzü ve savaşın tanrısıdır. Aynı zamanda Firavunların (Krallarının) koruyucusu. Çoğu kez şahin kafa, Horus Gözü ve kırmızı-beyaz taç ile temsil edilir. Ebeveynleri Isis ve Osiris.

Osiris Kimdir?

Mısır tanrısı “Osiris” yeraltı tanrısıydı. Osiris, ölülerin ve yeraltı dünyasının, dirilişin ve sivil yasaların tanrısıdır. Çoğunlukla yeşil deriyle, bir firavunun sakalıyla tasvir edilir.

Sobek Kimdir?

Mısır tanrısı “Sobek”, suyun efendisi ve bereket getiren kişi ve timsah tanrısı olarak adlandırıldı. Aynı zamanda askerin koruyucu tanrısı ve firavunların koruyucusudur. Sobek Nil’in tanrısı olduğuna ve Nil sularının onun ırkından olduğuna inanıyorlardı. Ebeveynleri Set ve Neith.

Seth

Mısır tanrılarından biri olan “Set” Kaos, savaş, şiddet, çöl, kuraklık ve fırtınaların tanrısıydı. Set daha çok hayvan olarak tasvir edilmiştir: kavisli bir burnu, uzun, kulakları, çatallı bir kuyruk ve bir köpek gövdesine sahiptir. Genellikle bir asa ve orak ile sembolize edilmiştir.

Thoth

Mısır tanrısı “Thoth” yazı ve bilgelik, ay, sanat, matematik, bilim ve tahkim tanrısı olduğu düşünülüyordu. Mısır tanrısı “Thoth” kafası kuş şeklindeydi ve ona Yaratıcı deniyordu ve “Ra” nın yaratıldığı yumurtayı onun bıraktığına inanılırdı. Ebeveynleri Ra veya Horus ve Set.

Apis

Güneşin, bereketin ve mezar tanrılarından biriydi.

Hapi

Balıkların Efendisi ve Bataklıkların Kuşları” ve “Bitki Getiren Nehirlerin Efendisi” idi.

Isis

Mısır tanrıçası Tanrıların Kraliçesi ve Firavun’un Annesi olarak bilinir. “İsis” Nil deltasındaki ilk idoldür, altın İsis olarak anılır, bereket, güzellik ve sağlık tanrıçası ve ilk hükümdar, aynı zamanda tanrı Ra’nın kızı. Ölülere yapılan ayinlerle ilgili ana tanrılardan biriydi. Isis doğurganlık, büyü ve sağlık tanrıçasıdır. İsis, çoğunlukla başındaki bir ineğin boynuzları arasında bir taht veya güneş diski bulunan bir kadın olarak temsil edilir. Horus’un annesiydi.

Mut

Antik Mısırda Mut koruyucu bir tanrıydı. Maut ve Mout olarak da bilinen Mut , eski Mısır’da tapınılan bir ana tanrıçaydı. Adı, eski Mısır dilinde kelimenin tam anlamıyla anne anlamına geliyor. Mut’un binlerce yıllık eski Mısır kültürü boyunca çok değişen ve gelişen birçok farklı yönü ve niteliği vardı.

Jonsu

Hasta insanların koruyucusu olarak biliniyordu, kötü ruhları uzaklaştırıyordu, hatta yeryüzünde ve doğumda doğurganlığı temsil ediyordu.

Ptah

Zanaatkarların ve inşaatçıların tanrısı. Mısır tanrısı “Ptah” her şeyin nihai yaratıcısı olarak adlandırılır. Mısır’ın Başkenti “Memphis” iken tüm Mısır’da ona tapılırdı.

Seydim

babası Ra’nın güneş tanrısıgözü olarak bilinirdi.

Nefertum (Nefertem)

Güneş’in doğumunu simgeleyen Mısır mitolojisinin ilkel tanrısı. Sekhmet’in oğlu. Mavi nilüfer çiçeği ve iki uzun tüyle taçlandırılmış bir adam olarak temsil edildi;  bir aslan başı ve bir nilüfer çiçeği ile temsil edilirdi.

Hathor

Neredeyse mükemmel olan bir tanrıça, Hathor, sevinç, sevgi, kutlama, güzellik ve Anneliğin yanında doğum sırasında kadınları koruduğuna inanılıyordu. Madencilerin koruyucusu olarak da anıldı, bu nedenle turkuaz sıklıkla onunla ilişkilendirildi. Genellikle bir inek başlığı veya boynuzlu bir güneş diskiyle gösterilir ve bir sistrum tuttuğu tasvir edilir. Ebeveyn Ra.

Harsomtus

Mısır mitolojisinde Yaratıcı bir tanrıydı. Harsomtus, Horus ve Hathor’un veya İsis’in oğluydu. Harsomtus, lotus çiçeğiyle ilişkili bir çocuk görünümündedir. Diğer zamanlarda ise mumya şeklindedir ya da tüylü taç ve güneş diski giyen yılan veya şahin başlı bir adam şeklindedir . Ayrıca bir nilüfer çiçeğinin üzerinde görünen bir yılan olarak tasvir edilir.

Jnum (Khnum)

Dünya’yı dolaşan suların tanrısıydı, asıl olarak Nil’in kaynağının tanrısıydı. Nil’in yıllık selinin beraberinde alüvyon ve kil getirmesi ve suyunun çevresine hayat vermesi nedeniyle, çömlekçi çarkında kilden yaptığı çocuklarının bedenlerinin yaratıcısı olduğu düşünülüyordu. Koç başlı bir adam olarak tasvir edilmiştir.

Anukis (Anuket)

Su tanrıçası. Anuket genellikle kamış ya da devekuşu tüylerinden bir başlığa sahip bir kadın olarak tasvir edilmiştir.

Sejmet

Sekhmet , Sacmis veya Nesert, “En güçlü”, “Yenilmez”, “Korkunç”, “Büyük ana tanrıça”, “Aşk tanrıçası”. Mısır mitolojisinde gücün ve gücün sembolü olan bir tanrıçaydı. aynı zamanda şifa tanrıçası. Firavunların koruyucusuydu ve onlara savaşta rehberlik etti. Genellikle güneş diski, papirüs veya nilüfer çiçeği ve oklar taşıyan figürlerle temsil edildi.

Mısır tanrıları nasıldı?

Eski Mısır tanrı ve tanrıçaları Mısırlıların doğal ve “doğaüstü” yönlerini anlamak için bizlere yardımcı oluyor.

Mısır tanrılarının çoğu dünyanın önemli bir yönünü temsil ediyordu: örneğin Ra güneş tanrısıydı ve Nut cennet tanrıçasıydı. Tanrıların karakterleri açıkça tanımlanmamıştır.

Tanrıların çoğu genellikle hayırsever. Bazı tanrılar kinciydi ve yatıştırılmak zorunda kaldılar. Neith, Sekhmet ve Mut gibi bazılarının değiştirilebilir karakterleri vardı.

Kardeşi Osiris’i öldüren Tanrı Seth, dünyanın kötü niyetli ve dağınık yönlerini somutlaştırıyor.

Çeşitli Mısır tanrıları tarafından benimsenen fiziksel görünüm genellikle insan ve hayvanların bir kombinasyonuydu ve birçoğu bir veya daha fazla hayvan türüyle ilişkilendirildi. Bir hayvan tanrının ruh halini ifade edebilir. Bir tanrı kızgın olduğunda, vahşi bir dişi aslan olarak tasvir edilebilir; bazen bir kedi, tanrıları temsil etmekteydi.

Bazen bir kral sfenks durumunda olduğu gibi, bir insan kafası ve bir aslan vücudu ile tasvir edilebilir, temsil etmek için kullanılmıştır. Sfenksler diğer kafalarda da görünebilir, özellikle koç ların veya şahinlerin.

Birçok tanrı sadece insan formunda temsil edildi. Bunlar arasında kozmik tanrılar shu hava, yeryüzünün Geb, doğurganlık tanrısı Min ve zanaatkar Ptah gibi eski figürler vardı.

Aralarında maske benzeri suratlı bir cüce olan Bes ve fiziksel görünüşü bir su aygırı ve timsahın özelliklerini birleştiren bir tanrıça olan Taurt’ün de bulunduğu tuhaf formları benimseyen birkaç küçük tanrı vardı.

EN GÜÇLÜ 10 ANTİK MISIR TANRISI
EN GÜÇLÜ 10 ANTİK MISIR TANRISI

Mısır Tanrıları nasıl yaşadı?

Birçok eski din, tanrılarının Yunan tanrılarının ikamet ettiği Olimpos Dağı veya birkaç Hindu tanrısının ikametettiği Everest Dağı gibi yüksek yerlerde yaşadığı iddia edildi. Mısır dini, tanrıları için bir yer atfetme biraz daha muğlaktır.

Eski Mısırlılara göre, dünya toprak, gökyüzü ve Duat’tan oluşuyordu. Duat, Osiris Davası’nın yapıldığı ve ölen adamların ruhlarının yargılandığı yeraltı dünyasıydı.

Tanrılar, genel olarak, cennette yaşadı. Her halükarda, Mısırlılar açıkça kendi tanrılarına ikamet yeri atfetmediler. Her zamanki evleri cennetti, ama işlevleri özellikle bir yerle ilgiliyse, orada yaşıyorlardı.

Örneğin, Tanrı Ra güneşti, bu yüzden onun yaşadığı yer oldu, ve her gün görmek mümkün oldu. Tanrıça Isis Nil’di, bu yüzden evi bu nehirdeydi.

Dahası, Mısır tanrıları dünyadan, insanların dünyasından çok uzak değildi. Cennette yaşayanların bile yeryüzünde tapınakları vardı. Tapınaklar da tanrıların ikamet yeriydi.

Aslında, her gün tanrıların cenneti terk edip, insanların dünyayla ilişki kurmak için tapınaklarda yer alacağına inanılıyorlardı. Bu nedenle tapınaklar kutsaldı.

Eski Mısır’ın toprakları tanrıların ruhuyla yaşıyordu. Güneş tanrısı Ra her sabah büyük ışığı ile karanlıktan çıkıp, ışığı getiriyor ve tanrıların çoğu geceleri yıldızlar gibi insanları izlediğine inandılar.

İsis ve kız kardeşi Neftis, diğer tanrıların çoğu gibi, yaşamda yeryüzünün insanlarıyla birlikte yürüdüler ve onları korudular.

Tanrılar ve tanrıçalar korkulacak tanrılar değildiler, onlar için inşa edilen tapınak evlerinde insanlar arasında yaşayan tanrılardı.

İnsanlar Atum’un (Ra olarak da bilinir) gözyaşlarından doğarlar ve zamanın başlangıcında oğulları Shu ve Tefnut’un dönüşünde sevinçten gözyaşı dökerler.

Hayatın her alanında, Mısır’ın tanrıları mevcuttu ve ölümden sonra da halkına bakmaya devam ettiler.

Mısır Tanrıları nasıl kayboldu?

İlerleyen zamanda, bazı Mısırlılar Hıristiyanlığı benimsediler ve daha sonra Müslüman dinine geçtiler.

Gerçekte, eski Mısır dini ve modern inanç arasında birçok benzerlikler vardır, ama çok açık bir fark Mısır tanrıları sınırlı bir “doğum” ve “ölüm” olmasıdır.

Aslında, ölebilirler, ve sonra da yok olabilirler. Bunun anlamı, Mısırlıların kendileri gibi, tanrıların da bazen döngüsel olarak ölebileceği ve yeniden dirilebileceği, ama aynı zamanda varoluştan kalıcı olarak yok olacakları zamanların da bir sonu olacağıdır.

Gerçekten de, eski Mısır dinini anlamak, Mısır tarihinin belirli dönemlerinde bazı münferit ifadeler dışında, Mısır tanrılarının doğal olarak savunmasız olduğunu anlamaktır. Birçok açıdan, eski Mısır tanrılarının insanlık imgesinde yapıldığı açıktır.

Kaynak : wikipedia.org, netflix.com

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı