Biyografi

Johann Sebastian Bach, Hayatı ve Eserleri.

Dünyaca ünlü Alman barok müzik bestecisi ve orgçu Johann Sebastian Bach 21 Mart 1685’te Almanya’nın Eisenach şehrinde müzisyen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Johann Sebastian Bach ilk çaldığı enstrüman kemandı. Keman derslerini müzisyen olan babasından aldı. Dokuz yaşındayken annesini, on yaşındayken de babasını kaybetti. Orgçu olan abisi Johann Christoph Bach, öksüz kalan kardeşi Johann Sebastian Bach’ı yanına aldı ve org çalmayı öğretti.

Johann Sebastian Bach on beş yaşında Lüneburg’daki Mattehaus Kilisesi’ne soprano olarak başladı. Burada Georg Böhm’le tanışma imkânı buldu ve bilgilerinden yararlandı. Johann Sebastian Bach büyük bestecileri dinlemek için Lüneburg’dan Hamburg’a kadar yürüyerek gidiyor ve orada Brunckhorst’un yönettiği saray müzisyenlerini dinleyerek keyif alıyor ve kendi müziğini geliştiriyordu. Bach’ın üstlendiği ilk ciddi görev Saksonya-Weimar dükünün orkestrasında kemancılık göreviydi. Kemancılık görevini aynı yıl bıraktı ve Arnstadt’ da orculuğa başladı. Burada kilise yönetimi ile anlaşamadığı için Arnstadt’ı terk etti. Blasius kilisesinin orgculuğunu yapmak için ve Mühlhausene geldi ve burada kendi akrabası olan Maria Barbara ile evlendi. Johann Sebastian Bach 1708 yılında Weimar sarayı orgculuğu ile oda müzikçiliği görevine, 1714’te saray orkestrasının birinci kemancılığına atandı. Bach 1720’de Köthen dükü ile Karlsbad’a kadar yolculuk yaptı, yolculuktan döndüğünde eşi Maria Barbara’nın öldüğünü öğrendi. Karısını kaybettikten yaklaşık bir buçuk yıl sonra şarkıcı ve henüz 20 yaşında olan Anna Magdelena Wilcke-Bach ile evlendi. Daha sonra Leipzig’deki St. Thomas Kilisesi’nde orgcu ve eğitmen olarak görev yaptı. Bach geri kalan yaşamını Leipzig’de sürdü. Yaşı ilerledikçe Bach görme sorunları yaşamaya başladı bir İngiliz cerrah tarafından yapılan göz ameliyatı, Bach’ın sağlık durumunu daha da kötüleştirdi ve tamamen kör olmasına yol açtı. Johann Sebastian Bach kör olmasına rağmen müzik çalışmalarını bırakmamış ve son koral’ini söyleyip damadı ile çırağı Altnikol’a yazdırıyordu. Bu koral “En büyük sıkıntılara düştüğümüzde” (Wenn wir in höchsten Nöthen sein BWV 641) sözleri ile başlıyordu. Bach ölümünün yaklaştığını hissedince o koralin başına “Tanrım işte katına çıktım” tümcesini yazdırmıştır. Ölümünden yaklaşık on gün önce gözleri yeniden görmeye başladıysa da bu iyileşme kısa sürdü. Yüksek ateş nedeniyle bir inme geçirdi ve yapılan tedavi yarar sağlamadı 28 Temmuz 1750’ de Johann Sebastian Bach 65 yaşında Leipzig’de hayatını kaybetti.

Johann Sebastian Bach, Eserlerinden Bazıları.

En büyük bestecilerden biri olarak kabul edilen Johann Sebastian Bach piyano, org, kuramsal, dinsel, oda orkestrası, missa, koral ve kantat olmak üzere farklı kategorilerde eserler vermiştir. Köklü Alman stillerini özellikle İtalya ve Fransa gibi ülkelerden aldığı ritimlerin, formların ve yapıların adaptasyonu ve kontrpuan, armoni, müzikal motiflerin organizasyonundaki ustalığıyla geliştirmiştir. Bach’ın besteleri Das wohltemperierte Klavier, Brandenburg Konçertoları, İtalya Konçertosu, Goldberg Varyasyonları, Meryem’in Arınması, Si minor Missa, 2 Çile ve 200 tanesi günümüze kadar ulaşmış 300’den fazla kantatayı kapsamaktadır. Bach’ın müziğine teknik hakimiyeti, artistik güzelliği, entelektüel derinliği sayesinde büyük saygı görmektedir.

Kaynak: Wikipedia