Kaynak

Ambulansa Nasıl Yol Verilir?

Ambulansa Yol Verme Kuralları, Ambulanslar öncelikli bir araç türüdür ve bu nedenle geçiş hakkına sahiptir. Bir şehirde yaşıyorsanız, direksiyon başında yaşamınız boyunca bir acil servis aracının yaklaştığı çok sayıda durumla karşılaşmış olabilirsiniz. Ancak bu, doğru davranacağımızı bildiğimiz anlamına gelmez.

Trafikte Ambulans Siren Sesi Duyunca … 

Bir ambulansa veya geçiş üstünlüğü olan başka bir araca nasıl yol vereceğinizi bilin. Yolda öncelikli araçlara yol vermek ve hayat kurtarmaya yardımcı olmak çok önemlidir. Bu manevraları not edin, araba seyahatleriniz sırasında bu durumla karşılaşmaya hazır olun.

  • Sakin olun.
  • Hangi yönden geldiğini anlamaya çalışın.
  • Yavaşlayın, ani fren yapmayın.
  • Mümkünse aracınızı yolun kenarına çekin.
  • Kavşakta iseniz yola çıkmadan ambulansın geçmesini bekleyin.
  • Yol açmak için şerit değiştirecekseniz mutlaka kurallara uyun. Sinyal kullanın.
  • Ambulans güvenle geçtikten sonra yolunuza kurallara uyarak devam edin.
  • Ambulansın peşinde sürat yapmayın ve uygun fren mesafesi bırakın.
     

Yol Vermede Üç olası senaryo var;

Siren tüm araçların duyması ve yolu açmaları içindir. Araç sürücüleri ambulansın ilerleyişini kolaylaştırmak için taşıt yolu üzerinde yer açmak, gerekiyorsa durmak ve ambulans tarafından tamamen geçilinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler.

  1. İki yönlü yolda;

Karşı şetten ya da arkadan bir ambulans size yaklaşırsa, arabanızı yolun sağına yanaşarak ilerlemenizi durdurmalısınız. Bu sayede acil durum aracı, yolun ortasında, oluşacak açıklıktan engelsiz bir şekilde ilerlemesine izin vermiş olacaksınız.

2. iki şeritli tek yönlü yolda;

Bu durumda sağ veya sol şeritte olmanız fark etmez, ambulans yaklaşıyorsa arabanızı tamamen bulunduğunuz şeridin tarafına yanaşarak durdurmalısınız. Bu yöntem ile yolu fermuar gibi açmış olacaksınız.

3. üç Şeritli tek yönlü yolda;

Bu durumda, acil durum aracı en soldaki iki şeritte gitmeye çalışacaktır. Bu nedenle sağdaki iki şeridin sürücüleri sağa yönelerek yol vermeli. En sol şeritte ilerleyen araç sürücüsü sol kenara yanaşmalı ve ambulansın geçişini engellememek için ilerlemelerini tamamen durdurmalıdırlar.

Acil durum araçları nasıl hareket etmelidir? 

Genel Trafik Yönetmeliği, ambulansların acil durumda sahip oldukları yükümlülüklere de atıfta bulunmaktadır. Bu anlamda belirlenen hız limitlerini aşabilecekleri ve diğer kurallara ve trafik işaretlerine uymak zorunda olmayacakları bilinmektedir.

Ancak, kırmızı ışıklarda ve kavşaklarda olduğu gibi bazı durumlarda yayaların veya diğer sürücülerin hayatlarını tehlikeye atmamak için gerekli önlemleri almaları gerekir. Ayrıca, trafik memurları tarafından verilen işaret veya emirlere uymaları gerekir.

Karayolları Trafik Yönetmeliğine Göre

“Geçiş Üstünlüğü Bulunan Araçların İşaretini Alan Araç Sürücülerinin Uyacağı Kurallar” 

Madde 142- Geçiş üstünlüğü bulunan bir aracın duyulur veya görülür bir işaretini alan ve araç sürücüleri bu araçların kolayca ilerlemelerini sağlamak için taşıt yolu üzerinde yer açmak, gerekiyorsa durmak ve bu araçlar tarafından tamamen geçilinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler.

Bir kavşakta iken böyle bir işaret alan araç sürücüleri derhal kavşağı boşaltmak ve gerekiyorsa emniyetli bir mesafe uzaklaştıktan sonra geçişi engellemeyecek şekilde durmak ve geçiş üstünlüğüne haiz araçlar tamamen geçinceye kadar beklemek mecburiyetindedirler.

Ambulansa Yol Vermede Fermuar Yöntemi
Ambulansa Yol Verme