Kaynak

Ultraviyole UV indeksi nedir?

Ultraviyole Endeksi Nedir?

Ultraviyole, morötesi ışık yani Ultraviyole Radyasyonu anlamına gelmektedir. Güneş, doğal bir UV (Morötesi) ışık kaynağıdır. Ultraviyole hakkında konuşurken UV Işınları, Ultraviyole Işınları, UV Işığı ve Ultraviyole Işığı terimlerini de kullanılmaktadır.

İnsanın cildi ne kadar koyu olursa, o kadar çok UV radyasyonu absorbe eder. Bu nedenle, açık renkli ciltlerde ultraviyole radyasyon vücudumuza daha derine ulaşır. Cildin koyulaşması, vücudumuzun UV radyasyonunun vücudumuza girmesini önleme çabasıdır.

Ozon tabakası zararlı ultraviyole radyasyonu emer ve Dünya yüzeyini UV maruz kalmaya karşı korur. UV ışınlarına aşırı maruz kalma aynı zamanda göz kataraktlarına, cildin erken yaşlanmasına, cilt kanserine ve bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olabilir.

Ultraviyole ışınlarının uygun dozları, vücudun D vitamini üretmesine neden olur ve bu, doktorlar tarafından D vitamini eksikliğini ve bazı cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır.

Hastaneler ameliyat ekipmanlarını ve ameliyathanelerdeki havayı sterilize etmek için UV lambaları kullanır. Gıda ve ilaç şirketleri de ürünlerini sterilize etmek için UV lambaları kullanmaktadır.

UV İndeksi nedir, neden kullanıyoruz;

ultraviyole uv endeksi nedir

Gün içerisinde, güneş tam tepede iken yer yüzeyine ulaşması beklenen ve insan sağlığına zararlı olabilecek UV radyasyon miktarının, 0’dan 15’e kadar uzanan bir ölçek üzerinde sınıflandırılmasına ‘UV İndeksi’ denir. 1 UV I = 0.025 W/m2’dir.

Güneşli günlerde güneş gözlüğü kullanmanız uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Uv karşı Neler Yapabilirsiniz.

  • Öğle güneşinde zamanı sınırlayın. Güneş ışınları en güçlü 10:00 ile 16:00 arasındadır. Bu saatlerde, kışın ve özellikle yüksek rakımlarda bile güneşe maruz kalmayı sınırlayın.
  • Yanmayın. Güneş yanıkları, özellikle çocuklar için ömür boyu cilt kanserine yakalanma riskini önemli ölçüde artırır.
  • Gölge ara. Gölge iyi bir koruma kaynağıdır. Ancak, ağaçlar, şemsiyeler ve gölgelikler tam güneş koruması sunmuyoruz unutmayın.
  • Su, kar ve kum yakınında daha dikkatli olun. Bu üç malzeme güneş yanığı şansınızı artırabilir güneşin zararlı ışınları yansıtır.
  • Güneşte bronzlaşmaktan kaçının. Bronzlaşma sırasındaa güneşten gelen UV ışığı cilt kanseri ve kırışıklıklara neden olabilir.
  • Koruyucu giysiler giyin. Geniş kenarlı şapkalar gözlerinizi, kulaklarınızı, yüzünüzü ve boynunuzu güneşin Ultraviole ışınlarından koruma sağlar. % 99 ila 100 UVA ve UVB koruması sağlayan güneş gözlükleri büyük ölçüde güneşe maruz kalma ve göz hasarlarını azaltacaktır. Sıkıca dokunmuş, uygun giysiler güneşe karşı ek koruma sağlayacaktır.
  • Her zaman güneş kremi kullanın. Dışarı çıkmadan 20 dakika önce tüm güneş ışınlarına maruz kalan cild üzerine en az 30 SPF veya daha yüksek SPF içeren geniş spektrumlu bir güneş kremi uygulayın. Her iki saatte bir dışarıda çalıştıktan, yüzdükten, oynadıktan veya açık havada egzersiz yaptıktan sonra yeniden krem sürün.
  • UV Endeksi’ne dikkat edin. UV Endeksi, insanların açık hava etkinliklerini planlamalarına yardımcı olmak için önemli güneş güvenliği bilgileri sağlar.

Ne olursa olsun UV ışınlarına maruz kalmaktan kaçının, cildinizde anormallikleri aramak için ayda bir self-check yapın. Bir arkadaşınıza veya aile üyenize sırtınızı ve kafa derinizi kontrol ettirin. İyileşmeyen yaralara, boyut, renk veya şekil değiştiren benleri bir doktora gösterin. Erken yakalandığında, cilt kanseri vakalarının çoğu tedavi edilebilir.

Kaynak: Meteoroloji Genel Müdürlüğü,