Her Vegan Neden B12 Vitamini Takviyesi Almalı?
Neden B12 vitamini almalıyız?
Vegan bir yaşam tarzı son derece sağlıklı olabilir, ancak vegan bir diyet uygularsanız, potansiyel vitamin eksikliklerinin ve bunlardan nasıl kaçınılacağının farkında olmanız gerekir.
Kobalamin olarak da bilinen B12 Vitamini, kırmızı kan hücresi üretimi, normal hücresel metabolizma için gerekli olan suda çözünür bir vitamindir ve benzersiz genetik yapımız olan DNA’nın üretiminde anahtar bir faktördür. B12, yalnızca kırmızı et, kümes hayvanları ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunması bakımından benzersizdir. Bununla birlikte, vejetaryen ve vegan takviyeli kaynaklar mevcuttur.
Vegan diyetler, dünya çapında özellikle gelişmiş ülkelerde popüler hale geliyor. Çok yönlü bir vegan diyet, geleneksel bir diyetten daha sağlıklı bir seçenek olabilirken, vegan bir kişinin tüm yeterli besinleri tamamen bitki bazlı bir diyetten alıp almadığı gerçek bir endişe kaynağıdır. Çoğu besin maddesi için cevap evet! Ama kaçırıyor olabileceğiniz bazı şeyler var. Piyasada, hayvansal süt yerine soya ve badem alternatifleri ve buğday ve soyadan elde edilen tofu ve seitan gibi protein açısından zengin bitki bazlı gıdalar dahil olmak üzere çeşitli vegan alternatifleri mevcuttur. Etçil bir diyetin besin maddelerinin çoğu bitki bazlı alternatiflerle değiştirilirken, bazıları henüz tamamen doğal ve bitki bazlı olan yeterli bir tamamlayıcı maddeye sahip değildir.
Önerilen Günlük B12 dozu ne kadardır?
19 yaş ve üstü tüm kadınlar ve erkekler günde 2.4 mcg / gün B12 vitamini tavsiye edilmektedir. Yaşlı insanlar B12 vitamini eksikliğine daha duyarlıdır.
Bununla birlikte, yaşınıza, yaşam tarzınıza ve özel durumunuza bağlı olarak daha fazla veya daha az almak isteyebilirsiniz.
B12 vitamini vücut tarafından ince bağırsağın alt kısmında emilir. B12 vitamini emilebilmesi için uygun gastrointestinal fonksiyon gerektirir ve bu nedenle gastrointestinal kanserlerin B12 vitamini eksikliği riski daha yüksek olabilir. B12 vitamini, ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, azalmış enerji seviyeleri ve bilişsel değişiklikler dahil olmak üzere birçok belirtiye sahip olabilir.
B12 VİTAMİNİ, BİTKİ BAZLI DİYETLERDE BULUNMAYAN TEK VİTAMİNDİR.
B12 vitamini yapay olarak eklenmiş bitki bazlı yiyecekleri içermediği sürece, bitki bazlı diyetlerde bulunmayan tek vitamindir. Sonuç olarak, vegan diyet yapan kişiler ve vegan annelerin emzirdiği çocuklar genellikle B12 vitamini eksikliğine duyarlar.
Neden B12 vitaminine ihtiyacınız var?
B12 Vitamini , vücudunuzun birçok işleminde kritik rol oynayan temel bir besindir. B12 Vitamini, genellikle mikroorganizmalar tarafından üretilen, doğal olarak oluşan bir vitamindir. Bu vitamin, vücudumuzun sinir sistemini ve kan hücrelerini korumada çok önemli bir rol oynar.
B12 Vitamininin Faydaları;
- B12 vitamini, kansızlığı önlemek için çok önemli olan kırmızı kan hücresi oluşumuna yardımcı olur. Sürekli bir yorgunluk ve hatta bayılma hissi semptomlardan bazılarıdır. Kırmızı kan hücresi eksikliği, kişinin solgun görünmesine neden olabilir ki bu, aneminin erken bir belirtisidir.
- Hamilelik sırasında anne B12 eksikliği varsa çocuklarda B12 vitamini eksikliğinin doğuştan sakatlıklara neden olduğu bilinmektedir. B12 vitamini, fetüsün sinir sistemini oluşturmaya yardımcı olur. Bazı durumlarda, B12 vitamini eksikliği de düşüklere neden olabilir.
- B12 vitamini eksikliği insanların kendini kötü hissetmesine neden olabilir; uzun vadeli eksikliğin depresyona neden olduğu bilinmektedir. Bunun nedeni, serotonin üretiminde insanlarda genel mutluluk hissine katkıda bulunan B12 vitamininin gerekli olmasıdır.
SİNİR HASARI, UZUN VADELİ B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNİN CİDDİ BİR SONUCUDUR
Sinir hasarı, uzun vadeli B12 vitamini eksikliğinin en kalıcı sonuçlarından biridir. B12 Vitamini, sinir sisteminin korunmasına yardımcı olur ve hücrelerde DNA’nın yeniden oluşturulmasına yardımcı olur.
Düşük B12 vitamini seviyeleri sinir sisteminin dejenere olmasına neden olabilir. İlk semptomlardan bazıları, avuç içlerinde dikenli his; uzun vadeli etkiler felç içerebilir.
Giderek sterilize edilen yaşam şeklimiz nedeniyle, genellikle bakterileri yiyecek ürünlerimizin çoğundan temizliyoruz. Şu anda en yaygın bakteri kaynağı, aldığımız etin yüzeyidir. B12 vitamini midede bulunan hidroklorik asit yardımı ile proteinden ayrılır.
Sonuç olarak, vejeteryan veya vegan diyetleri uygulamayan kişiler B12 vitaminini hayvansal gıdalardan alırlar.
B12 Vitamini eksikliği nasıl önlenir.
B12 Vitamini eksikliğinden kaçınmanın en iyi yolu, besin alımınızı takip etmektir.
Vegan yaşam tarzı henüz yaygın değil; bu, vegan olmayan bir diyet uygulayan insanların aksine, diyetiniz söz konusu olduğunda tamamen genel bilgilere güvenme lüksüne sahip olmayacağınız anlamına geliyor.
- Vegan diyet planlandığında son derece sağlıklı olabilir, ancak diyetinizi yeterli besin alımını sağlayacak şekilde planlamazsanız ciddi eksikliklere neden olabilir. Bitki bazlı proteinler, vitaminler ve mineraller içeren ve B12 ile güçlendirilmiş bitki bazlı yiyecekler içeren haftalık bir diyet planı yapın.
- B12 takviyeli gıda giderek daha yaygın ve erişilebilir hale geliyor. Buna B12 takviyeli süt, çeşitli içecekler ve kahvaltılık gevrekler dahildir. Kahvaltılık gevrekler, diyetinize kolayca dahil edebileceğiniz için en çok tercih edilen seçenektir. Kahvaltılık gevrek ayrıca çeşitli makro besin maddeleri için mükemmel bir kaynaktır. Bununla birlikte, şeker ve kalori alımınızı da artırabilir.
- Veganlar için diğer B12 vitamini seçeneği bir B12 vitamini takviyesidir . Bazı insanlar, doğal bir kaynak olmadığı için takviye almaktan çekiniyor, ancak vitamin takviyelerinin ne kadar etkili olduğu göz ardı edilebilir.
B12 vitamini takviyelerinin de yönetimi kolaydır, çünkü sadece haftada bir, iki kez veya gerekli olduğunda günlük olarak alınmaları gerekir. Vitamin takviyelerinin dikkat edilmesi gereken bir yönü, bazılarının vegan bir yaşam tarzına karşı hayvan bazlı içeriklere sahip olabilmesidir. Ancak vegan seçenekler mevcuttur.
B12 vitamini nelerde bulunur?
B12 açısından zengin gıdaların tüketilmesi önemlidir. B12 vitamini sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.
- Hayvansal gıdalardan karaciğer, dalak gibi sakatatlar.
- Midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri.
- Alabalık, ringa, uskumru ve ton balığı.
- Süt, yoğurt, peynir.
- Yumurta B12 vitaminin en zengin kaynakları arasında yer alır.
B12 Vitamini alımında olası yan etkiler;
B12 Vitamini suda çözünen bir vitamindir, yani vücudunuz ihtiyaç duymadığınız şeyleri idrarınızda atar.
Kaynak: healthline, medicalpark, greenerideal