Sedef Hastalığı Sebepleri ve Tetikleyiciler.
Sedef hastalığı, bağışıklık aracılı inflamatuar bir patoloji olarak sınıflandırılan otoimmün bir hastalıktır. Sedef hastalığı, bağışıklık sisteminin başarısızlığı ile iltihaplanmaya ve yeni cilt hücrelerinin oluşumunun hızlanmasına neden olur.
Genellikle cilt hücreleri 21-28 günde bir yenilenir ve sedef hastalığında 2–6 günde bir yenilenmektedir. Hızla yenileriyle değiştirilen eski hücre kümeleri, beyaz pullanma ve kırmızı lekeler oluşturur. Çok kurudurlar ve vücudun herhangi bir yerinde oluşabilirler. Ancak daha çok kafa derisinde, dirseklerde, dizlerde ve belde görülür.
İstatistiklere göre, sedef hastalığı dünya nüfusunun % 2-4’ünü etkiliyor. Bununla birlikte, Kuzey Avrupa’da daha yaygındır ve Doğu Asya’da daha azdır.
Sedef hastalığı genellikle büyük çocuklarda ve yetişkinlerde görülür. Çoğu zaman 15-25 veya 50-60 yaşlarında.
Sedef Hastalığının Nedenleri.
Bilim adamları sedef hastalığına neyin neden olduğunu tam olarak bilmese de, bağışıklık sistemi ve genetiğin anahtar roller oynadığını biliyoruz. Sedef hastalığının genetiği karmaşıktır ve ailenizde hastalık öyküsü olmasa bile sedef hastalığı geliştirmek mümkündür. Tetikleyici bir olay, bağışıklık sisteminde bir değişikliğe neden olarak sedef hastalığı semptomlarının başlamasına neden olabilir. Sedef hastalığı için yaygın tetikleyiciler arasında stres, hastalık (özellikle strep enfeksiyonları), ciltte yaralanma ve bazı ilaçlar bulunur.
Sedef Hastalığı Tetikleyiciler.
Sedef hastalığı tetikleyicileri kişiden kişiye değişir. Sedef hastalığınızı kötüleştirebilecek şeyin başka biri üzerinde hiçbir etkisi olmayabilir. Yaygın sedef hastalığı tetikleyicileri şunları içerir:
Stres.
Stres, sedef hastalığının en yaygın tetikleyicilerinden biridir. Aynı zamanda sedef hastalığı, strese neden olabilir. Bu sonsuz bir döngü gibi görünebilir. Bununla birlikte, gevşeme teknikleri ve stres yönetimi, stresin sedef hastalığını etkilemesini önlemeye yardımcı olabilir.
Cilt Yaraları.
Sedef hastalığı, yaralanmış veya zarar görmüş cilt bölgelerinde görünebilir. Bu, çizilmeleri, güneş yanıklarını , böcek ısırıklarını ve aşılamaların hepsinin bir sedef hastalığı tetikleyebileceğini belirten Koebner [KEB-ner] fenomeninin bir sonucudur .
Hastalık.
Bağışıklık sistemini etkileyebilecek herhangi bir şey sedef hastalığını tetikleyebilir. Bu nedenle kulak enfeksiyonu, bronşit, bademcik iltihabı veya solunum yolu enfeksiyonu sonrasında alevlenme yaşayabilirsiniz. Çocuklarda guttat sedef hastalığının ilk başlangıcını tetiklediği için, Streptokok enfeksiyonu (strep boğaz) ve guttat sedef hastalığı arasında bir bağlantı vardır .
Semptom göstermeden boğaz ağrısı olması mümkündür. Geçmişte boğaz ağrısı geçirdiyseniz, sedef hastalığınız alevlenirse, sağlık uzmanınızla strep boğaz testi yaptırma konusunda konuşun.
Hava.
Hava bir alevlenmeyi tetikleyebilir. Soğuk hava, daha az güneş ışığı ve nem, ısınan ve daha kuru iç ortam havasının yanı sıra stres ve hastalığa bağlı olarak genellikle sedef hastalığına neden olabilir. Sıcak hava, doğal güneş ışığı ve yüksek nem nedeniyle genellikle sedef hastalığını iyileştirebilir.
Diğer Olası Tetikleyiciler.
Daha az yaygın olmasına rağmen, sedef hastalığı olan bazı kişiler, alerjilerin, belirli yiyeceklerin, alkolün veya çevresel faktörlerin sedef hastalığını tetiklediğinden şüphelenir. Benzersiz tetikleyicileriniz hakkında bilgi edinmenin harika bir yolu, onları zaman içinde izlemektir. Belirtilerinizin ve tetikleyicilerinizin kayıtlarını tutmak, işaret fişeklerinizi tahmin etmenize ve tedavi etmenize yardımcı olabilir.
Kaynak: psoriasis.org