Ne Demek

Akü nedir, ne işe yarar | Batarya çeşitleri ve batarya nasıl çalışır?

Akü nedir,

Akü, akümülatör kelimesinin kısaltılmış halidir. Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çevirir ve tekrar elektrik enerjisi gerektiğinde depolanan kimyasal enerjiyi elektrik enerjisi olarak aktaran akım depolarıdır. Aküler, potansiyel elektrik enerjisini taşınabilir bir kapta saklamanın şeklidir. Tüm akü ve piller üç bileşenden oluşur: bir anot (‘-‘ kutup), bir katot (‘+’ kutup) ve bir tür elektrolit çözelti (anot ve katotla kimyasal olarak reaksiyona giren madde).

Piller ve aküler, kol saatleri ve televizyon kumandalarında kullanılan minyatür olanlarından otomobillerde, veri merkezlerinde ve telefon santralleri için bekleme gücü sağlamak için kullanılan oda boyutlarındaki pillere kadar çeşitli boyutlarda mevcuttur.

Bir bataryanın anot ve katodu bir devreye bağlandığında, elektrolit içinde bulunan anot ve katot arasında kimyasal bir reaksiyon meydana gelir. Bu reaksiyon elektronların devre içinden akmasına ve elektrik akımı üretmesine neden olur. Katot veya anottaki malzeme tükendiğinde veya çözelti özelliğini yitirdiğinde, batarya elektrik üretemez. Bu noktada, bataryanız “bitmiştir”. Aracınızın en iyi durumda çalışmasını sağlamak için, akünün su seviyesinin korumasını sağlamak önemlidir. İyi kalitede bir pil genellikle 6 yıla kadar dayanır, akünüzün ömrü, aracınızın her parçası gibi, onunla nasıl ilgileneceğinize bağlıdır. En basit bakım işleminden biri akü su seviyesini kontrol etmek ve gerektiğinde doldurmaktır.

Akü Saf Su Ekleme

Önce güvenlik!

Aracınızın aküsündeki çözelti, sülfürik asit içerir. Sülfürik asit çok aşındırıcıdır ve gözlerinize, cildinize ve ayrıca aracınıza zarar verebilir. Aracınızın aküsündeki suyu kontrol ederken, gözlük, eldiven ve önlük gibi uygun kişisel koruyucu ekipman kullanın. Ayrıca, çalışacağınız çevreyi korumak için önlemler almalısınız.

Akü sembol

Otomobil Akülerinin görevleri:

  • Aracın hareket etmesi için marş motorunu ve ateşlemeyi çalıştıracak akımı veriyor.
  • Araç radyosu, kaloriferler, araç lambaları gibi elektrik ile çalışan araçlara akım göndererek çalışmalarını sağlıyor.
  • Voltaj ve amperi dengelemesi sayesinde yüksek devirlerde cihazların zarar görmesini engelliyor.

SULU AKÜ NEDİR?

Sulu akü içerisinde sülfürik asit ve saf su karışımından meydana gelen elektrolit bulunan akülerdir. Bu karışım yaklaşık %40 asit ve %60 saf su vardır. Mevsim şartlarına bağlı olarak saf su eklemeniz gereken akülerdir. Bu aküler bakımlı akü adıyla da anılır. Sulu akü bakımı nasıl yapılır? Sulu aküleri, özellikle yaz aylarında sık sık kontrol etmelisiniz. Bu tip aküleri kullanıyorsanız su seviyesinin plaka üst seviyesinin altına düşmemesine ve şarjsız bırakmamaya da özen göstermeniz gerekiyor.

JEL AKÜ NEDİR?

Kuru tip akülerin bir çeşididir, içerisinde jel kıvamında elektrolit bulunan akülere jel akü denir. “Jel akü bakımı nasıl yapılır?” diye düşünenlere iyi haber! Bakımsız akü adıyla da anılan jel aküler su ilavesi gibi ekstra bakım gerektirmiyor.