Ne Demek

BAL NEDİR.

Bal, bal arılarının çiçek nektarından, yumuşak ve sert ağaçların yapraklarından bal-çiylerinden, küçük böceklerin salgıladığı tatlı maddelerden ve bazı bitkilerin meyvelerinden tatlı özsulardan elde ettikleri tatlı, aromatik ve koyu kıvamlı bir sıvıdır. Bu bal arılar tarafından peteklerde depolanır. Balın rengi hemen hemen renksizden koyu kahverengiye, dokusu kalın sıvıdan kristal forma kadar değişebilir. Tadı ve kokusu değişebilir ve balda bulunan baskın bitki türlerine bağlı olacaktır.

Ham bal, filtrelenmemiş, pastörize edilmemiş ve işlenmemiş balın en saf halidir. Bal, temelde bal arıları tarafından toplanan ve arılar tarafından petekte depolanan bir çiçek nektarı olan bal peteğinden çıkarılan tatlı bir şuruptur.

Bal nasıl yapılır?

Doğal bal, bal arıları tarafından büyük ölçüde çiçek nektarından üretilir. Nektar, çiçeğin içindeki özel bezler tarafından salgılanan tatlı bir sıvıdır. Arılar çiçeklerin etrafında dönerken dilleriyle nektarı algılarlar ve bal midelerine emerler. Nektarı kovanlarına taşırlar ve petek hücrelerinde işlemek ve depolamak için diğer arılara verirler. Depolanmasını takip eden günlerde, nektardan fazla su uçar ve sakaroz, invertaz enzimi tarafından temel sakarin olan glikoz ve fruktoza çözülür.

Son olarak, arılar, depolama için işlenmiş nektarı beyaz petek balmumu kapaklarıyla kaplar. Bu şekilde, her bir mum hücresi ayrı bir doğal depolama birimi haline gelir ve bal peteğinin tamamı zengin terapötik ve enerji dolu bir gıda madeni haline gelir. Arılar, çiçek nektarının yanı sıra yapraklardan diğer tatlı salgıları da toplar. Bu bal bal-çiy denir. Ayrıca bitki biti ve diğer bitki böceklerinin yarattığı tatlı maddeyi de severler. Bitki biti, bitki suyunu emerken arıların topladığı tatlı sıvıyı saklar. Bu şekilde üretilen ballara bal-çiy denir.

Balın özellikleri.

Balın kristalizasyonu, balın özelliklerini değiştirmeyen, tüm tedavi edici ve besleyici özelliklerini korumasını sağlayan doğal bir fiziksel ve kimyasal süreçtir. Ağırlıklı olarak balın türüne ve depolamaya bağlıdır. Bazı bal türleri hızla kristalleşir, diğerleri kristalleşmez veya çok yavaş kristalleşir. Üzüm sakarinden daha fazla meyve içeriyorsa balın kristalleşmesi daha yavaş olacaktır. Sıvı balın biraz katı bir duruma dönüşme sürecidir. Bu tür balı, kavanozu suya koyarak ve 50°С sıcaklıkta ısıtarak sıvı hale getirmek kolaydır.

Balın besleyici ve tedavi edici özellikleri.

İnsan beslenmesinde kullanılan tüm besinler arasında bal, muhtelif bileşenlerin düzgün dengesi ve karmaşık etkileri nedeniyle biyolojik olarak en önemlisi olarak kabul edilir. Toksik maddenin salgılanması da dahil olmak üzere insan organizmasının neredeyse tüm işlevlerini uyarır. Bal, bakterisit özelliğinden dolayı hem gıda hem de ilaç olarak – çocuklar ve yetişkinler, yaşlılar ve zayıflar, olağanüstü fiziksel ve zihinsel baskı altındaki insanlar, hem sağlıklı hem de hasta için vazgeçilmezdir.
Balın besleyici ve tedavi edici özellikleri, sindirimi uyaran enzimler içerdiğinden kolayca sindirilebilir olmasında da görülmektedir. Mide içine girdiğinde hızla çözülür ve lenf sistemine, ardından kan ve dokuya girerek besleyici ve tedavi edici özelliklerini ortaya çıkarır.
Bal, büyük miktarda fizyolojik olarak aktif madde içerir ve bu nedenle terapide ek bir tıbbi madde olarak kullanılır. Bal sakinleştirici bir etkiye sahiptir, lipidlerin ve kan kolesterolünün yükselmesini, sindirim organı hastalıklarını, böbrek hastalığını, kansızlığı ve diğer hastalıkları önler.

Bal ne içerir?

Doğal arı balı, türüne bağlı olarak ortalama %15–20 su, %75–80 sakarin (üzüm – glikoz, meyve – fruktoz ve daha az oranda sakaroz), mineral madde, akı, vitaminler, fermentler, organik ve organik olmayan asitler, alkaloidler, koku ve renk.

Bal çeşitleri.

Nektarın bitkisel kökenine bağlı olarak bal, monofloral bal ve polifloral bal olarak ikiye ayrılabilir. Monofloral bal, ağırlıklı olarak bir bitki türünün nektarından yapılır. Tek bir bitki türünün en az yüzde 80’inden elde edilen bal, monofloral bal veya yüksek kaliteli bal olarak kabul edilir. Ülkemizde bulunan monofloral bal çeşitleri şunlardır: akasya, ıhlamur, adaçayı çiçeği, ayçiçeği, kestane, lavanta vb. Polifloral bal, birçok bitki türünün nektarından elde edilir. Bu bal türü, yonca, orman vb.

  1. Akasya Balı.
  2. Yonca Balı.
  3. Avokado Balı.
  4. Ihlamur Balı.
  5. Kayın Balı.
  6. Yaban mersini balı.
  7. Karabuğday balı.
  8. Yonca balı.
  9. Karahindiba balı.
  10. Okaliptüs Balı.
  11. funda balı.
  12. Ihlamur Balı.
  13. Portakal çiçeği balı.
  14. Çam Balı.
  15. Adaçayı Balı.

Bal nasıl saklanır?

Bal, cam, seramik, ahşap veya plastik kaplarda paketlenip saklanabilir. Bal kabı hava geçirmez şekilde kapatılmalıdır. Bal, güçlü dış kokulardan uzak, serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanmalıdır.