Biyografi

NiKOLA TESLA KiMDiR.

Nikola Tesla Hakkında Bilgiler.

Doğum Tarihi: 10 Temmuz 1856.
Burcu: Yengeç.
Ölüm: 7 Ocak , 1943 86 yaşında.
Doğduğu Ülke: Avusturya.
Doğum Yeri: Sırbistan’ın Lika eyaleti Smiljan.
Uyruk: Avusturya kökenli Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı.
Ünü: Mucit, Radyonun Babası.

Nikola Tesla Ailesi.

Babası: Milutin Tesla.
Annesi: Duka Tesla.
Kardeşler: Angelina, Dane, Marica, Milka.
Ölüm Yeri: The New Yorker, A Wyndham Hotel, Amerika Birleşik Devletleri.
Hastalıklar ve Sakatlıklar: Disleksi.
Mezun olduğu okul: Teknoloji Üniversitesi.

NiKOLA TESLA “Dünyayı aydınlatan dahi” Nikola Tesla 10 Temmuz 1856’da Smiljan’da (Avusturya) doğdu. Bilim dünyasının en üst seviyesine yükseldi. 32 yaşında önemli keşifleri ile milyoner oldu, 7 Ocak 1953’te New York’ta (Amerika Birleşik Devletleri) 87 yaşında kalp durmasından beş parasız yaşamını yitirdi.

Nikola Tesla’nın kısa biyografisi.

Nikola Tesla Dahi bilim adamı, kötü iş adamı. Dünyayı hayrete düşürecek bir icat yapmaya karar veren Nikola Tesla, en çok alternatif akım (AC) elektrik sistemlerini geliştirmesiyle tanınan bir Sırp asıllı Amerikalı keskin zekâ ve olağanüstü öngörülü üretken bir mucit, fizikçi, makine mühendisi, elektrik mühendisi ve fütüristir. Nikola Tesla, hayatı boyunca tüm mucitlerden daha fazla buluşa imza atmıştır., Dünya’ya güç sağlayan AC (alternatif akım) kaynağı sisteminin geliştirilmesinde öncüdür.

10 Temmuz 1856’da Hırvatistan’ın Smijan kentinde doğan Tesla, hakkında çok az bilgi olan Sırp Ortodoks rahip babası tarafından hafife alınan 5 kardeşten biriydi. Tesla, okumamış olmasına rağmen, evde ve çiftlikte kullanılmak üzere çok sayıda pratik aletlerin mucidi olarak bilinen akıllı bir kadın olan annesinden icat yapma becerisini kazanmış olabilir.

NİKOLA TESLA icatları

Nikola TESLA, suyun ve rüzgârın gücünden yararlanmak için deneyler yapıyordu. Matematiği seven ve denklemleri çözmek için formülleri kullanma konusunda büyük bir yeteneğe sahipti. 1870 yılında Karlovac’ta ‘Higher Real Gymnasium’ okuluna kaydoldu ve olağanüstü zekâsı sayesinde 1873’te üç yıl içinde dört yıllık okulu bitirdi.1875 yılında Fizik ve Matematik alanlarında uzmanlaştığı Graz Politeknik Enstitüsü’ne kaydoldu., Prag Üniversitesi’nde felsefe okudu. Anadili olan Sırpça ve ailece bildikleri Almancaya ek olarak yabancı teknik eserleri okuyabilmek için yabancı dil kurslarına gitti ve orada İngilizce, Fransızca ve İtalyancayı da öğrendi. Başlangıçtan itibaren özellikle elektrikle ilgilendi ve 1881’de Paris’te elektrik mühendisi olarak işe başladı ve burada ekipman tasarladı ve güç sistemlerini tamir etti. Tesla ilk kez elektrik endüstrisinde devrim yapacak bir “fırçasız” motor olan polifaz senkron motorunu ilk kez bu dönemde geliştirdi.

Nikola Tesla icatları, AC sisteminin motorlara güç sağlamak için kullanılması gerektiğine inansa da, işverenlerini sistemini dikkate almaya ikna edemeyip şansını denemek için Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmeye karar verdi. Tesla Kendi başına şirket kurmadan önce kısa bir süre New York’ta Edison Machine Works’de çalıştı. Fikirlerini finanse etmek ve pazarlamak için ortakların yardımıyla, bir dizi elektrikli ve mekanik cihaz geliştirmek için New York’ta laboratuvarlar ve şirketler kurdu. Alternatif akım (AC) endüksiyon motoru ve 1888’de Westinghouse Electric tarafından lisanslanan çok fazlı AC patentleri ona önemli miktarda para kazandı ve sonunda şirketin pazarlayacağı çok fazlı sistemin temel taşı oldu.

Nikola_Tesla Ödülleri


Patent alabileceği ve pazarlayabileceği buluşlar geliştirmeye çalışan Tesla, mekanik osilatörler / jeneratörler, elektrik deşarj tüpleri ve röntgen görüntülemede öncü bir dizi deney gerçekleştirdi. Ayrıca, ilk sergilenenlerden biri olan kablosuz kontrollü bir tekne inşa etti. Tesla, bir mucit olarak tanındı ve laboratuvarında ünlülere ve zengin patronlara ve halka açık gösterdiği başarılı şovlarda dikkat çekti. 1890’lar boyunca Tesla, New York ve Colorado Springs’teki yüksek voltajlı, yüksek frekanslı güç deneylerinde kablosuz aydınlatma ve dünya çapında kablosuz elektrik enerjisi dağıtımı fikirlerini sürdürdü. 1893’te, cihazları ile kablosuz iletişim olasılığı hakkında açıklamalar yaptı. Tesla, bu fikirleri, kıtalararası bir kablosuz iletişim ve güç vericisi olan bitmemiş Wardenclyffe Tower projesinde pratik kullanıma koymaya çalıştı, ancak tamamlayamadı.

Nikola Tesla’nın icatları.

  • Elektromanyetizma çalışması.
  • Alternatif Akım (AC) üzerine çalışmalar.
  • Tesla Bobini.
  • Floresan aydınlatma.
  • Polifaz (Polyphase) elektrik dağıtım sistemi.
  • İlk radyo yapısı için patent.
  • Kablosuz elektrik transferi.
  • Yıldırımdan korunma için aygıtlar.
  • Elektrik sistemleri için kavramlar.

Önemli katkılar.

  • Radarın ilk modelleri.
  • Uzaktan kumanda.
  • Robotik.
  • Balistik.
  • Nükleer Fizik.

Kaynak: Wikipedia, Biography,